Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα και τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ του 2021, ύψους 740 δισ. δολαρίων, από την αμερικανική Βουλή που άνοιξε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, η αμερικανική Γερουσία συνέχισε δίνοντας το πράσινο φως. Και μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία. Υπερψήφισαν 84 γερουσιαστές, με μόλις 13 ψήφους κατά.
Εν τέλει, η Γερουσία δεν πτοήθηκε από τις πιέσεις του τουρκικού λόμπι της Ουάσιγκτον, το οποίο προειδοποιούσε ότι πιθανές κυρώσεις θα έβλαπταν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά και ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις προς την Τουρκία αποτελούν επιμέρους περιεχόμενο διάταξης του νομοσχεδίου και πλήττουν τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ. «Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με διπλωματία και διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχθούμε ενέργειες που αποφασίζονται μονομερώς», είχε δηλώσει Τούρκος αξιωματούχος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός από την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος 30 ημερών, συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για τη χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εντύπωση προκαλεί ότι τον Τραμπ άδειασε και το ίδιο του το κόμμα, στο οποίο είχε προηγουμένως απευθυνθεί, ώστε να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter είχε φροντίσει να κοινοποιήσει την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο. «Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν ‘όχι’ στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο». Ουσιαστικά, διαφωνεί δημόσια με το άρθρο το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου περί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα ακόμα άρθρο με το οποίο έχει διαφοροποιηθεί είναι αυτό που περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν. Να θυμίσουμε ότι ο Τραμπ εξαρχής υποστήριζε την απόσυρση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτή αποτέλεσε, άλλωστε, και μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Τραμπ δεν βλέπει με καλό μάτι και τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Εδώ και μήνες προσδοκούσε και προωθούσε μία συμβιβαστική λύση. Παρ’ όλα αυτό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε καταφερθεί με πρωτοφανή αυστηρότητα προς την Άγκυρα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που ενέχει η διαδικασία; Το νομοσχέδιο χρειάζεται την προεδρική έγκριση Τραμπ. Δεν είναι, όμως, απλό να προβάλει και βέτο. Από τη μία θα μειωθεί η όποια επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Από την άλλη, θα βρεθεί για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο, με την κατηγορία ότι ευνοεί τον Ταγίπ Ερντογάν, διακυβεύοντας την αξιοπιστία της ίδιας του της χώρας. Τέλος, ακόμα και αν ήθελε να εμποδίσει τις κυρώσεις, οφείλει να πείσει το Κογκρέσο για διάφορα ζητήματα εθνικής ασφάλειας όπως, το ότι δεν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στη λειτουργία και συντήρηση των S-400. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα υπέθετε κανείς ότι, πρόκειται για ένα ρίσκο που δεν είναι διατεθειμένος να πάρει. Ίσως απλά κληροδοτήσει στον διάδοχό του μία περίπλοκη κατάσταση…
Πηγή: protothema.gr