«Ο αριθμός των ωρών εργασίας που χάθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», ενώ η εξαιρετικά αβέβαιη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους «δεν θα είναι αρκετή» για να επιστρέψει η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ – ILO). Ακόμη και στα καλύτερα σενάρια, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση, παραμένει κίνδυνος να συνεχιστεί η απώλεια θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας.
Σύμφωνα με έκθεση της ILO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώθηκε πτώση κατά 14% στις παγκόσμιες ώρες εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ισοδύναμη με την απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης (εκτίμηση χειρότερη από αυτή της προηγούμενης έκθεσης για πτώση 10,7% και απώλεια 305 εκατ. θέσεων εργασίας).
Σύμφωνα με την ILO, τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επιδεινούμενη κατάσταση σε πολλές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Περιφερειακά, οι απώλειες χρόνου εργασίας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν: Αμερική (18,3%), Ευρώπη και Κεντρική Ασία (13,9%), Ασία και Ειρηνικός (13,5%), Αραβικά κράτη (13,2%) και Αφρική (12,1%).
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η μείωση των ωρών εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ισοδυναμεί με την απώλεια 45 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η μεγαλύτερη απώλεια στην περιοχή εκτιμάται ότι σημειώθηκε στη Νότια Ευρώπη (18,0%), ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ευρώπη (15,3%), τη Δυτική Ευρώπη (14,3%), την Κεντρική και Δυτική Ασία (13,6%) και την Ανατολική Ευρώπη (11,6 %).
Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κόσμο (93%) συνεχίζει να ζει σε χώρες με κάποιο είδος lockdown στον χώρο εργασίας, με την Αμερική να αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους περιορισμούς.
H έκθεση του οργανισμού παρουσιάζει τρία σενάρια για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020: βασικό, απαισιόδοξο και αισιόδοξο. Τονίζει ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των πανδημικών δεδομένων και κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.
Το βασικό μοντέλο -το οποίο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, την άρση των περιορισμών στον χώρο εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων- προβλέπει μείωση των απωλειών σε ώρες εργασίας 4,9% (ισοδύναμο με 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης) σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.
Το απαισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα και την επιστροφή των περιορισμών που θα επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη. Η συνέπεια θα είναι η πτώση των ωρών εργασίας κατά 11,9% (340 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).
Το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι οι δραστηριότητες των εργαζομένων συνεχίζονται γρήγορα, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη, η παγκόσμια απώλεια ωρών εργασίας θα μειωθεί στο 1,2% (34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι οι γυναίκες εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, δημιουργώντας τον κίνδυνο να χαθεί μέρος της μέτριας προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και να επιδεινωθούν οι ανισότητες των φύλων που σχετίζονται με την εργασία.
Ο σοβαρός αντίκτυπος του COVID-19 στις γυναίκες εργαζόμενες σχετίζεται με την υπερεκπροσώπησή τους σε ορισμένους από τους οικονομικούς τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως στέγαση, τρόφιμα, πωλήσεις και μεταποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 510 εκατομμύρια ή 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών εργάζονται στους τέσσερις τομείς που πλήττονται περισσότερο, σε σύγκριση με το 36,6% των ανδρών.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ