Ικανοποίηση για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στον Τύπο, στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου και της συνάντησής του με το ΓΓ του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όπως καλά γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε χθες τις εργασίες του στην παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες».
Πρόσθεσε ότι επισήμανε επίσης τη μεθοδευμένη ροή μεταναστών και τα προβλήματα δημογραφικής αλλοίωσης που προκαλούνται στην Κύπρο και την αξίωση της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού από Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που είναι πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε λύση δύο κρατών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επαναλαμβάνεται η αμετάκλητη προσήλωση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του ΣΑ του ΟΗΕ, με ρητή αναφορά στο Ψήφισμα 1251, απορρίπτοντας έτσι τη θέση της τουρκικής πλευράς, και μιλώ και της τουρκοκυπριακής βεβαίως, για τη λύση δύο κρατών»
Καταγράφεται, ανέφερε, «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021».
Δηλαδή, διευκρίνισε, «να είναι μια σταθερή και όχι επίκαιρη χάριν σκοπιμοτήτων αποκλιμάκωση των εκνόμων ενεργειών είτε στο Αιγαίο είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου όσον αφορά τη θάλασσα, και όσον αφορά το έδαφος τις έκνομες ενέργειες σε ότι αφορά το καθεστώς της Αμμοχώστου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε «να καταγραφούν όπως λέγονται και όχι όπως μεταδόθηκαν, και άκουγα το πρωί από το ΡΙΚ ότι τάχα η ΕΕ αποδέχθηκε θετική ατζέντα για την Τουρκία».
«Επαναλαμβάνεται πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για ενίσχυση τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η πάταξη της τρομοκρατίας και περιφερειακά θέματα όπως για παράδειγμα, το θέμα της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ κ.ο.κ, σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις που περιέχονται σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε.
«Καλείται η Επιτροπή όπως υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση Σύρων εκτοπισθέντων στις χώρες φιλοξενίας τους, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής, στη βάση της Δήλωσης του Μαρτίου και στο πλαίσιο πάντα της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης», σημείωσε.
Καταληκτικά, είπε, «η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία».