Δύο διατάγματα εξέδωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών σε δημοσιογραφική διάσκεψη Τύπου τα οποία σχετίζονται με τις ανακλήσεις εξαρτημάτων και ιδιαίτερα των φονικών αερόσακων Takata.
Tο Τμήμα Οδικών Μεταφορών έδωσε στην δημοσιότητα Kατάλογο με τα 82,000 οχήματα που είναι υπό ανάκληση για αντικατάσταση και επιδιόρθωση αερόσακων.
Δείτε τον κατάλογο πατώντας εδώ.
Το πρώτο διάταγμα αφορά στην διαδικασία άμεσης ενημέρωσης των ιδιοκτητών από τους διανομείς και το ΤΟΜ και το δεύτερο στην υλοποίηση των ανακλήσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Βαφεάδης τα διατάγματα προβλέπουν άμεση ακινητοποίηση 276 οχημάτων. Από αυτά τα 138, ακινητοποιούνται λόγω της αποτίμησης κινδύνου για αερόσακους Takata από τους κατασκευαστές και τα 138 λόγω ακατάλληλων φρένων. Τα οχήματα αυτά θα τύχουν αφαίρεσης του πιστοποιητικού καταλληλόλητας και ακύρωσης της άδειας κυκλοφορίας.
Παράλληλα, για τα υπόλοιπα 82 χιλιάδες οχήματα που έχουν εγκατεστημένους αερόσακους Takata δίνεται προθεσμία οκτώ μηνών προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να προχωρήσουν σε αντικατάσταση τους.
Μέχρι την αντικατάσταση των αερόσακων καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να λαμβάνουν μέτρα για περεταίρω μείωση του κινδύνου, όπως να χρησιμοποιούν άλλα οχήματα ή να λαμβάνουν υπόψιν την σύσταση μη χρήσης που εξέδωσε το Υπ. Μεταφορών, είπε ο Αλέξης Βφεάδης.
Ο κ. Βαφεάδης, παραδέχθηκε σήμερα δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν μετά την έκδοση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού το 2018 για τους επικίνδυνους αερόσακους και ως εκ τούτου κάλεσε όλους σε συνεργασία. Με βάση τον κανονισμό αυτό όπως εξήγησε, την ευθύνη για την αποτίμηση του κινδύνου και τις ανακλήσεις έχουν οι κατασκευαστές ενώ το ΤΟΜ έχει την ευθύνη της εποπτείας.
Ανέφερε ότι για όλα τα οχήματα με προβληματικούς αερόσακους, έχουν αναρτηθεί οι αριθμοί έγγραφής τους, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για να τύχουν ενημέρωσης οι πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να έχουν έτοιμο το επονομαζόμενο sushin number ή αριθμό πλαισίου, για να δουν εάν εμπίπτουν στις κατηγορίες των ανακλήσεων και εν συνεχεία να επικοινωνήσουν με τις αντιπροσωπείες.
Για όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχει επιβληθεί ακινητοποίηση οχήματος και για όσους επιλέξουν με δική τους πρωτοβουλία να ακινητοποιήσουν το όχημα τους, ο Υπουργός Μεταφορών, είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη οδηγείται στον Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για να δικαιούνται δωρεάν διακίνηση με λεωφορεία.
Για το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών ο Υπουργός Μεταφορών κάλεσε τους πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στην σελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, έτσι ώστε να ενημερωθούν το ταχύτερο δυνατό για προβληματικά εξαρτήματα.
Με βάση τα διατάγματα όσοι από τους εισαγωγείς και διανομείς οχημάτων, εγγράφουν οχήματα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση ότι το όχημα δεν εμπίπτει στην ανάκληση. Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις όπως είπε ο κ. Βαφεάδης.
Το διάταγμα υποχρεώνει όλους που εγγράφουν ή μεταβιβάζουν οχήματα να προσκομίζουν στην αρμόδια αρχή βεβαίωση ότι
-το όχημα δεν υπόκειται σε ανάκληση και ότι
-έχει ενταχθεί στην βάση δεδομένων του διανομέα για μελλοντική ενημέρωση σχετικά με ανακλήσεις.
Υπάρχουν εξαιρέσεις, αν δεν υπάρχει κατασκευαστής, όπως πχ μεταχειρισμένα οχήματα. Εξαιρέσεις εφαρμόζονται για τις εξής περιπτώσεις:
-Αν δεν υπάρχει κατασκευαστής (όπως πχ Saab)
-Αν δεν υπάρχει γνωστή διαδικασία ανάκλησης (όπως για οχήματα μεγάλης ηλικίας για τα οποία δεν τηρούνται στοιχεία)
-Αν δεν υπάρχει αντιπρόσωπος ή διανομέας του κατασκευαστή στην Κύπρο (όπως πχ για οχήματα που εισάγονται μεταχειρισμένα)
Σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν δήλωση βεβαίωσης για τις ανακλήσεις συνοδευόμενες με πιστοποιητικά από έρευνα που θα διεξάγουν στην ιστοσελίδα των κατασκευαστών ή άλλο οργανισμό πιστοποίησης που θα ανακοινώσει το ΤΟΜ. Λεπτομέρειες για την διαδικασία περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του ΤΟΜ που θα δημοσιευτεί.