Τον ρόλο του κράτους, διαφόρων φορέων και των μέσων ενημέρωσης στην διάδοση της ρητορικής μίσους ανέδειξαν οι ομιλητές σημερινής εκδήλωσης με τίτλο: Η δύναμη των λέξεων: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, έγιναν τρία πάνελς συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και εκπρόσωπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης όρισε την ρητορική μίσους ως εξής: Είναι όλες οι μορφές έκφρασης που διαδίδουν, υποκινούν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία ή άλλες μορφές μίσους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος είπε ότι η ρητορική μίσους κανονικοποιεί την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο και υποσκάπτει τις όποιες προϋποθέσεις υγειούς διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών απόψεων.

Η πρόεδρος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας Έλλη Κοτζιαμάνη υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τα όρια μεταξύ της ρητορικής μίσους και της ελευθερίας της έκφρασης και της κακής δημοσιογραφίας.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων ο δικηγόρος Χριστόφορος Χριστοφή ανέφερε ότι πολύ λίγες περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων με βάση τον νόμο για την ρητορική μίσους, ενώ παρευρισκόμενοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι ο ρατσιστικός λόγος εναντίον ομοφυλοφίλων, εξαιρέθηκε από τον νόμο για ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους.

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο Etinosa Erevbengie-Johnbull διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Generation for Change. Είπε ότι μελέτες που διεξήχθησαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Κύπρο κατέδειξαν ότι σε διάστημα τεσσάρων χρόνων παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκαν οι αρνητικές αντιλήψεις Ελληνοκύπριων προς μετανάστες και πρόσφυγες. Επιπλέον, σημείωσε, πρόσφατη μελέτη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέταξε την Κύπρο μέσα στις 10 πιο ξενοφοβικές χώρες της ΕΕ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και δημοσιογράφος, Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι για την εκφορά λόγου μίσους κύρια ευθύνη φέρει το Μέσο Ενημέρωσης. Ο λόγος μίσους όπως είπε αφορά τόσο τα συμβατικά μέσα, όσο και τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης. Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι η εκφορά λόγου μίσους δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους αλλά και τις πηγές που χρησιμοποιούνται για την ετοιμασία του μηνύματος.