Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με αντιπροσωπία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ανέλαβε δέσμευση για επίλυση στρεβλώσεων και πρακτικών προβλημάτων που αφορούν την ελευθεροτυπία και τους δημοσιογράφους.
 
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Προέδρου της Βουλής, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων ελευθεροτυπίας και ελευθερίας έκφρασης και συζητήθηκαν τρόποι συνδρομής της Βουλής των Αντιπροσώπων στον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας νομοθεσίας περί τύπου, με απώτερο στόχο την πληρέστερη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του/της δημοσιογράφου, τη νομοθετική αναγνώριση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφική δεοντολογία.
 
Προστίθεται ότι επισημάνθηκαν οι στρεβλώσεις και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης και, ως εκ τούτου, αναλήφθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων δέσμευση για κατά προτεραιότητα προώθηση και επίλυσή τους.

Η ΕΣΚ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε η πολύχρονη εκκρεμότητα του εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας περί Τύπου που δημιουργεί τεράστια νέα προβλήματα στον κλάδο και επιτείνει παλαιότερα και το γεγονός ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα «παραμένει ανοχύρωτο, η διαδικτυακή δημοσιογραφία παντελώς ακάλυπτη και η δεοντολογία ελλιπώς υποστηριζόμενη θεσμικά».

Τέθηκε επίσης θέμα απαλλαγής από το «αποικιοκρατικό κατάλοιπο της έκδοσης δημοσιογραφικών ταυτοτήτων από μια κρατική υπηρεσία όπως το Γ.Τ.Π. που εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς» και η υλοποίηση της επανειλημμένα διακηρυχθείσας επισήμως δέσμευσης της Κυβέρνησης να εκχωρηθεί εξολοκλήρου στην ΕΣΚ η έκδοση της δημοσιογραφικής ταυτότητας, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρει η ΕΣΚ προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από την κ. Δημητρίου.

Για το ίδιο θέμα η ΕΣΚ έθεσε στην Πρόεδρο της Βουλής την ανάγκη πρόσδοσης πρόσθετης χρηστικής αξίας στην ταυτότητα της ΕΣΚ, καθώς στο εξωτερικό, παγκοσμίως και εντός ΕΕ η ταυτότητα της ΕΣΚ έχει μεγαλύτερη αξία απ’ ότι στην Κύπρο.
 
Η ηγεσία της ΕΣΚ ήγειρε στην Πρόεδρο της Βουλής θέμα για τον θεσμικό ρόλο που η Οργάνωση διαδραματίζει για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων και τη διεκδίκηση του βήματος που της αναλογεί σε όλους τους πολιτειακούς θεσμούς.
 
Η ΕΣΚ αναφέρει ότι ζητήθηκαν από την κ. Δημητρίου περισσότερες διευκολύνσεις σε όλους τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλα τα μη διαβαθμισμένα έγγραφα, που περιέρχονται στην κυριότητα του Κοινοβουλίου από διάφορους φορείς ή εκπονούνται από το ίδιο το Σώμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ