Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είναι ακόμη «επαρκώς βέβαιη» για την πρόοδο που σημειώνεται στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέπεμψε τον Ιούνιο, για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, όταν «θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα» για πληθωρισμό.
«Κάνουμε καλή πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό…. αλλά δεν είμαστε αρκετά σίγουροι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ, την Πέμπτη, κατά την οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια.
Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι χρειάζονται «περισσότερες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, αλλά πρόσθεσε ότι «θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα τον Ιούνιο».
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον συγκεκριμένο μήνα.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος κορυφώθηκε πάνω από το 10% στα τέλη του 2022, έχει σταθερά μειωθεί από τότε, φθάνοντας το 2,6% τον Φεβρουάριο και οδεύει προς τον στόχο της ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δυσοίωνες, με την Ευρωζώνη να αποφεύγει οριακά μια τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιβαρυμένη από τις κακές επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της, της Γερμανίας.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters εδώ και μήνες ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει το κόστος δανεισμού πριν από τη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, καθώς τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς θα είναι διαθέσιμα μόλις τον Μάιο.
Αυτό δίνει στην ΕΚΤ άλλη μια συνεδρίαση – στις 11 Απριλίου – για να ανοίξει ρητά την πόρτα σε αυτό που ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι είναι πιθανό να είναι η πρώτη από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων.
Οι επενδυτές έχουν προβλέψει τρεις ή τέσσερις μειώσεις του επιτοκίου 4% που επιβάλει η ΕΚΤ στις τραπεζικές καταθέσεις φέτος, οδηγώντας το σε 3,25% ή 3,0%.
Μισθολογικές ανησυχίες
—————–
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν μετατοπιστεί τους τελευταίους μήνες από το κόστος της ενέργειας, το οποίο αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, στον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών και στην αύξηση των μισθών.
Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών», ενώ άλλες μετρήσεις του πληθωρισμού μειώνονται.
Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης αυξήσει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.
Οι επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν τη ζωτικής σημασίας εμπορική οδό, ενώ μια διάχυση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου.
Ο Robert Leonhardt, από την τράπεζα DZ Bank, δήλωσε ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης έδειξε ότι «η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονής για μερικούς ακόμη μήνες και θα περιμένει περαιτέρω δεδομένα, όπως οι εξελίξεις στους μισθούς».
«Επομένως, η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, ωστόσο, η πίεση στην ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της αδύναμης οικονομίας», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters