Η Κομισιόν προτείνει την εισαγωγή της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας για χρήση στα 27 κράτη μέλη. Με βάση την πρόταση, η νέα ταυτότητα θα διευκολύνει τον κάτοχο να πραγματοποιεί σε όλα τα 27 ΚΜ, ό,τι ακριβώς θα είχε δικαίωμα να κάνει και στο κράτος προέλευσής του, όπως για παράδειγμα να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, ή να νοικιάσει ένα διαμέρισμα.
Η Κομισιόν προτείνει ότι καταρχήν όλα τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους πολίτες τους μια ψηφιακή ταυτότητα. Όλοι οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσουν, αν και εφόσον το επιθυμούν. Οι πολίτες θα διαλέγουν το τι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνονται στην ταυτότητα (πχ. άδεια ικανότητας οδήγησης, πιστοποιητικό γάμου, ή άλλα διπλώματα).
Όλα τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες των άλλων κρατών μελών. Όλα τα κράτη μέλη θα παρέχουν ένα “ηλεκτρονικό πορτοφόλι” (wallet app) πχ. σε κινητό τηλέφωνο. Οι πολίτες θα βάζουν στο “πορτοφόλι” τα επιμέρους ψηφιακά έγγραφα που επιθυμούν (πχ και πάλι την άδεια ικανότητας οδήγησης, πιστοποιητικό γάμου, ή άλλα διπλώματα κ.ο.κ.). Όταν κάποιος τρίτος θα πρέπει να αποκτά πρόσβαση σε κάποιο από τα δεδομένα (πχ ο μπάρμαν για να σερβίρει αλκοόλ), θα αποκτά πρόσβαση στην πιστοποίηση της ηλικίας και όχι στα άλλα δεδομένα του κατόχου (πχ διεύθυνση κτλ.).
Για να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, η πρόταση συνοδεύεται από σύσταση προς το Συμβούλιο. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Αυτή η εργαλειοθήκη πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, τα πρότυπα και τις οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές.
Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία που θα ακολουθήσει, η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα σε τεχνικές πτυχές της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας. Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», η Κομισιόν θα υποστηρίξει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας και πολλά κράτη μέλη έχουν προβλέψει σχέδια για την εφαρμογή των λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας στα εθνικά τους σχέδια στο πλαίσιο της ανάκτησης και της ανθεκτικότητας.
Η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος ότι κάνουμε στο σπίτι χωρίς επιπλέον κόστος και με λιγότερα εμπόδια. Είτε ενοικιάζετε ένα διαμέρισμα είτε ανοίγετε έναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της χώρας καταγωγής σας θα το κάντε το με τρόπο ασφαλή και διαφανή».
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μας οδηγήσει όλοι περισσότερο στην εμπειρία του τι σημαίνει να ζούμε στην Ευρώπη και να είμαστε Ευρωπαίοι», σημείωσε.
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton τόνισε ότι οι πολίτες της ΕΕ «όχι μόνο περιμένουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας αλλά και ευκολία είτε ασχολούνται με τις εθνικές διοικήσεις, όπως να υποβάλουν φορολογική δήλωση είτε να εγγραφούν σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όπου χρειάζονται επίσημη αναγνώριση».
«Τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας προσφέρουν μια νέα δυνατότητα να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούνται δεδομένα για κάθε είδους υπηρεσία, από το check in στο αεροδρόμιο έως την ενοικίαση αυτοκινήτου», ανέφερε.
Πρόκειται, πρόσθεσε, «για μια επιλογή στους καταναλωτές, μια ευρωπαϊκή επιλογή».
«Οι ευρωπαϊκές μας εταιρείες, μεγάλες και μικρές, θα επωφεληθούν επίσης από αυτήν την ψηφιακή ταυτότητα, θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα νέων υπηρεσιών, καθώς η πρόταση προσφέρει μια λύση για ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες αναγνώρισης», κατέληξε.