Σ’ ένα έργο–ορόσημο για το μέλλον της πόλης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2026. Όπως είπε, η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη Λεμεσό και θέτει τα θεμέλια για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.
Τόνισε δε πως πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας «Λεμεσός 2023 – Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη έως το 2030», το οποίο υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2023.
Κεντρικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Πρότυπος Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Βιώσιμης Κινητικότητας, Χωροταξικής και Πολεοδομικής Ανάπλασης και Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού».
«Με απλά λόγια, η Λεμεσός αποκτά για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα καθορίσει την πορεία της πόλης για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Αρμεύτης.
Πρόσθεσε ακόμη πως ο Δήμος Λεμεσού επενδύει 1.200.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο ξεκινά άμεσα και θα διαρκέσει 42 μήνες.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις δημόσιες διαβουλεύσεις που θα ανακοινωθούν, τονίζοντας ότι «το μέλλον της πόλης μας είναι μια συλλογική υπόθεση».
Ο δήμαρχος Αμαθούντας Κυριάκος Ξυδιάς τόνισε πως στόχος των δήμων είναι να αντιμετωπιστεί η ευρύτερη Λεμεσός ως ενιαία οντότητα, ώστε να αποφευχθούν οι αποσπασματικές και συχνά αντιφατικές λύσεις που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα.
Χαρακτήρισε επίσης τη συνεργασία διεπιστημονική λόγω της συμμετοχής πανεπιστημίων. Σε ερώτηση για την απουσία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από τη διάσκεψη —στην οποία συμμετείχαν τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Frederick— οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι και το ΤΕΠΑΚ θα αποτελέσει τελικά μέρος της προσπάθειας.
Ο κ. Ξυδιάς τόνισε τέλος πως, με αυτό τον τρόπο, η ευρύτερη Λεμεσός θα μπορέσει να επιβάλει τον δικό της σχεδιασμό στο κεντρικό κράτος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολεμιδιών Άντρος Θεοδώρου υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το μέλλον του Δήμου Πολεμιδιών αλλά και ολόκληρης της μητροπολιτικής περιοχής της Λεμεσού.
Ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ακόμη πως το έργο θα οδηγήσει σε έναν πρότυπο ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη συνολική ανάπτυξη των δήμων.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου Λουκάς Δημητρίου ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα της Λεμεσού είναι το κυκλοφοριακό, τόσο σε έκταση όσο και σε διάρκεια, το οποίο όμως οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.
Πρόσθεσε πως, με τη σημερινή της μορφή, η πόλη χάνει ευκαιρίες και ταλαιπωρεί τους πολίτες, σημειώνοντας ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι της συνεργασίας, η Λεμεσός θα γνωρίσει μια νέα αναγέννηση και θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια.
Τόνισε ακόμη πως η όλη προσπάθεια θα γίνει συμμετοχικά, μέσα από διαβουλεύσεις με τους πολίτες. Όπως είπε, η Λεμεσός είναι σήμερα μια μονοκεντρική πόλη και θα πρέπει να δημιουργηθούν υποκέντρα – «δορυφόροι», ώστε να επιτευχθεί πιο ισορροπημένη ανάπτυξη.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί ο πολυσχιδής χαρακτήρας της πόλης και να αλλάξει το αναπτυξιακό της πρότυπο, θέτοντας ως στόχο να καταστεί η Λεμεσός μια «Κάννες της Ανατολικής Μεσογείου».

