Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και υπό το καθεστώς φόβου χιλιάδες ανά το παγκόσμιο αποδέχονται ως καθήκον στον εντοιχισμό τους σε αυτό που ο Μαξ Βέμπερ αποκαλούσε «κλουβί της υποτέλειας», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος.
Στην εποχή μας, πρόσθεσε, θεωρείται φυσικό το τερατώδες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες και η αναδιανομή του πλούτου. Αποτέλεσμα είπε, είναι 10 εταιρείες ανά το παγκόσμιο να αποκτήσουν πάνω από 10 τρις δολάρια.
Ζούμε το γνωστό δόγμα του Σοκ, υπέδειξε ο κ. Γουλιάμος και υποστήριξε ότι επιβάλλεται η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας και των διαδικασιών των δημοκρατικών δομών με αγωνιστικό πλουραλισμό.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σταυρινίδης τόνισε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα όπως λεν πολλοί. «Είμαστε», όπως είπε «στην ίδια φουρτούνα αλλά κάποιοι είναι με κότερο και κάποιοι με σανίδα. Όσοι βρίσκονται στην σανίδα έχουν απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρονται για το που έχουν πάει όλοι οι υπόλοιποι και πρέπει να βγουν μόνοι στη στεριά κολυμπώντας».