Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 200.000 εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου για αποστολή στην Ουκρανία μέσω της αρχής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υγείας (HERA) και ακόμα 70.000 που θα σταλούν στην Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, ανέφερε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Σημειώνοντας πως ένα μήνα μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με μεγάλο μέρος τους να είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, η κ. Κυριακίδου ευχαρίστησε τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας καθώς και όλες όσες έχουν δεχθεί πρόσφυγες.
 
«Πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στην εμβολιαστική κάλυψη ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, ιδίως για τα παιδιά, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά» ανέφερε, προσθέτοντας πως οι οι προσπάθειες της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για εξασφάλιση παιδικών εμβολίων και άλλων βασικών ιατρικών εφοδίων έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε, η ΕΕ εξασφάλισε μέσω της HERA 200.000 εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου, τα οποία δώρισε η εταιρεία Sanofi και θα σταλούν στην Ουκρανία. Εξασφαλίστηκαν ακόμα ακόμα 70.000 εμβόλια περίπου που θα αποσταλούν στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στη Μολδαβία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
 
«Η ψυχική υγεία των προσφύγων είναι ένα πρόσθετο αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας «το τραύμα είναι τεράστιο, ιδίως για τα παιδιά». Η ΕΕ θα παρέχει κονδύλια για την ειδική βοήθεια που προσφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, μαζί με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 
Παράλληλα, χαιρέτισε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των ενώσεων επαγγελματιών του τομέα της υγείας, των ΜΚΟ και γενικότερα των πολιτών.
 
«Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μεσοπρόθεσμα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως πέρα από τους υγειονομικούς ελέγχους, πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πρόσφυγες λαμβάνουν την περίθαλψη που χρειάζονται και πως τα εθνικά συστήματα  υγείας των κρατών υποδοχής μπορούν να απορροφήσουν τους νέους ασθενείς.
 
Η Κομισιόν, ανέφερε η Επίτροπος, έχει ανακοινώσει δέσμη στήριξης έκτακτης ανάγκης ύψους 500 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες που έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως μέσω των κονδυλίων για τις εσωτερικές υποθέσεις μπορούν να αποδεσμευτούν ακόμα 420 εκατομμύρια ευρώ ως πρόσθετη στήριξη.
 
Επίσης, πρόσθεσε, η πρόταση της Κομισιόν για δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη την μέγιστη δυνατή ευελιξία για να αξιοποιήσουν τους πόρους που δεν έχουν δαπανηθεί από τον προϋπολογισμό του ταμείου συνοχής για την περίοδο 2014 – 2020.
 
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη για το γεγονός ότι, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη από ποτέ κρίση στον τομέα της υγείας, η Ένωσή μας ανταποκρίθηκε με το παραπάνω σε αυτή την κατάσταση», τόνισε η κ. Κυριακίδου.
 
«Η βάναυση εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί πλέον μια ακόμη δοκιμασία των αξιών μας, του υπεύθυνου ρόλου μας και της αλληλεγγύης μας. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και πάλι σε αυτή την πρόκληση», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ