Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε την Κυριακή ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για για μια εξεύρεση λύσης για την λήξη αυτών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Μπρστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».

Ο Πέντερσεν, ένας Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού. Μέσα σε λίγες μέρες τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια της κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Πηγή: KYPE-ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-afp