
Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία επίθεση στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι και «τα τελευταία στηρίγματα που κρατούν τους ανθρώπους ζωντανούς στον θύλακα, καταρρέουν».
Από τα ξημερώματα της Τρίτης τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από πείνα, ανάμεσά τους δύο μωρά – το ένα μόλις 40 ημερών, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 από την ίδια αιτία. Άλλοι 35 σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις εκ των οποίων οι οκτώ σε σημεία διανομής της διαβόητης ανθρωπιστικής βοήθειας που ελέγχει το Ισραήλ.
Ελλάδα και Κύπρος υπογράφουν το κείμενο που ζητά κατάπαυση πυρός
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα σε συνδυασμό με την κατάρρευση των συνομιλιών καθώς το Ισραήλ επιμένει να μην δεσμεύεται σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και απόσυρσή του από τον παλαιστινιακό θύλακα, οδήγησε 25 χώρες του λεγόμενου μπλοκ της «Δύσης», συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας , του Καναδά και με την υπογραφή ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε., να καταδικάσουν «την απάνθρωπη σφαγή» στα σημεία βοήθειας και να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Σε μία σπάνια δήλωση ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, είπε στο BBC ότι αισθάνεται «αποτροπιασμό» και «αηδία» από τις σκηνές που έρχονται από τη Γάζα, όπως και ο «βρετανικός λαός».
Σήμερα η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα προσχώρησαν επίσης στο κείμενο που καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά εκεχειρία, σύμφωνα με το BBC, συμφωνώντας τελικά με τη θέση των περισσότερων κρατών της Ε.Ε.
Η Γερμανία από την άλλη επιμένει όπως φαίνεται να μην υπογράφει το κείμενο στέλνοντας το μήνυμα ότι το Τελ Αβίβ συνεχίζει να απολαμβάνει την αμέριστη στήριξή της ακόμα και τώρα που η διεθνής πίεση αυξάνεται.
Η αντίδραση του Ισραήλ στην ανακοίνωση των 27 κρατών ήταν ίδια με τις απαντήσεις που δίνει σχεδόν δύο χρόνια τώρα σε όποιον τολμά απλώς ακόμα και να επισημάνει τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Γάζα.