Την πρόταση της Τουρκίας να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο για την ανατολική Μεσόγειο στα πρότυπα της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, χωρίς οι δύο πλευρές να περιμένουν τη πολιτική λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά του ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, οι Τ/κ χάσουν τουλάχιστον άλλα 60 χρόνια.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκεί τις δραστηριότητές της σε δύο σημαντικούς τομείς προς το νησί της Κύπρου. Και οι δύο είναι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πρώτον, ποια θα είναι η ατζέντα του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα. Δεύτερον, ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε, ως Τουρκία, για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
Υποστήριξε ότι «η Κύπρος βρίσκεται στην ατζέντα μας ως ένα ζήτημα που έχει αφεθεί άλυτο από τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ο κύριος σκοπός εδώ ήταν μια προσέγγιση που αναδεικνύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, αφήνοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων πολύ πίσω και, ει δυνατόν, αγνοώντας τα. Ωστόσο, με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι προσέγγιζαν πάντα τη διεθνή κοινότητα με εποικοδομητική πολιτική. Όπως γνωρίζετε, έχουν πει ναι στις προτάσεις λύσης που υπέβαλαν ειδικά στο παρελθόν τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά όμως δεν έγιναν δεκτά. Δεν σταμάτησε εκεί, όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή πλευρά καθιστώντας την μέλος, παρόλο που το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό».
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι «αργότερα, οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να καθορίσουν τη μοίρα τους και ίδρυσαν το δικό τους κράτος. Το τουρκοκυπριακό κράτος είναι μια δομή που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και αποτελεί στέγη για αυτούς. Είναι μια νόμιμη δομή που γνωρίζουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, βέβαια, η ατζέντα του νησιού δεν είναι μόνο η υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κύπρο. Η ζωή συνεχίζεται. Σημαντική είναι επίσης η οικονομική κατάσταση, η κοινωνική κατάσταση και άλλες καταστάσεις των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πώς μπορεί η Δημοκρατία της Τουρκίας να βοηθήσει το τουρκοκυπριακό κράτος στη λειτουργία του, πώς μπορούμε να καταστήσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία πιο θεσμική, πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης; Έχουμε μια πολύ φορτωμένη ατζέντα σχετικά με αυτό. Οι σχετικοί δημόσιοι φορείς και οργανισμοί εργάζονται εντατικά για αυτά τα θέματα. Ανεξάρτητα από το πολιτικό αδιέξοδο στο νησί, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας».
«Συμφωνία στο ενεργειακό χωρίς λύση στο Κυπριακό»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η αναμονή για την τελική λύση στο νησί για να επωφεληθείτε από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο προφανώς δεν είναι μια καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της τδβκ, Ερσίν Τατάρ είχε μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση για το θέμα αυτό τον περασμένο Ιούλιο. Είπε, ‘Εντάξει, δεν υπάρχει λύση μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες’. Οι πόροι υδρογονανθράκων είναι ένα από αυτά. Έπειτα, υπάρχουν ζητήματα όπως η ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η αποναρκοθέτηση κ.λπ. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα ζητήματα από τα οποία οι άνθρωποι θα επωφεληθούν πολύ στην καθημερινή ροή της ζωής. Όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα και η άποψή μας είναι η ίδια με την τδβκ, δηλαδή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που θα επωφεληθούν εξίσου και οι δύο πλευρές χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση».
«Από αυτή την άποψη, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στον κόσμο που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα. Το λέω μόνο γιατί είναι από την Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα αυτού. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο», διερωτήθηκε ο Χακάν Φιντάν.
Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «ο ορισμός του Κυπριακού είναι ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία». Όπως ισχυρίστηκε «μέχρι το Κραν Μοντανά, υπήρχε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση της συνεργασίας της ομοσπονδίας. Η τελευταία προσπάθεια έγινε και η διαπραγματευτική διαδικασία κατέρρευσε για άλλη μια φορά λόγω της αδιάλλακτη στάσης της ελληνικής πλευράς».
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν κάτω από εμπάργκο που δεν τους αξίζουν. Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή σκηνή».
Υποστήριξε ότι «η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα δεν έμεινε σε ένα σημείο που μπορεί να συνεχιστεί. Η διαδικασία κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα και άνοιξε μια νέα σελίδα. Η νέα σελίδα είναι η πραγματικότητα δύο ξεχωριστών κυρίαρχων λαών με βάση τις πραγματικότητες του νησιού και δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών που αντιπροσωπεύουν αυτούς τους δύο ξεχωριστούς κυρίαρχους λαούς». Ο Ταχσίν Ερτουρούλογου είπε πως αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντάνα, οι Τ/κ θα χάσουν τουλάχιστον άλλα 60 χρόνια. «Θα συντριβουν κάτω από εμπάργκο για τουλάχιστον άλλα εξήντα χρόνια και μια διαδικασία που θα οδηγήσει στο τέλος της τουρκικής ταυτότητας του νησιού θα έρθει στο προσκήνιο. Επομένως, είμαστε ενάντια σε αυτό μέχρι τέλους».
Πηγή: ΚΥΠΕ