Τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών με το Predator παρέθεσαν στις 11 σήμερα συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης τους στην χώρα.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι η αναφορά της Ολλανδής ευρωβουλευτού Sophie in ‘t Veld που ανέλαβε εκ μέρους της PEGA να προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις. Όπως είπε σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, «φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι είχαμε όταν φτάσαμε».
«Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι, είπε η ευρωβουλευτής. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές των χωρών, δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
Αναφέρθηκε ωστόσο σε πιθανά σενάρια σημειώνοντας ότι είτε γινόταν χρήση του λογισμικού παρακολούθησης από την ίδια την εταιρεία Ιntellexa είτε με κάποιο τρόπο εμπλέκεται η Ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε ότι αυτό που γνωρίζουν με βεβαιότητα είναι ότι υπήρξαν θύματα των παρακολουθήσεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη ο οποίος όπως είπε εδώ και χρόνια γράφει για την διαφθορά στην Ελλάδα.
Ερωτήθηκε κατά πόσο το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τον Ελληνα πρωθυπουργό με την Ευρωβουλευτή να δηλώνει ότι δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι στη θέση του θα ήθελε να φύγουν οι όποιες σκιές για τον ίδιο και τη χώρα του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της PEGA Jeroen Lenaers, δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδωσαν πληροφορίες στην Επιτροπή από τις οποίες έμαθαν πολλά, αλλά αισθάνονται ότι πολλές από τις ερωτήσεις τους δεν απαντήθηκαν.
Ο πρόεδρος της PEGA υπογράμμισε ότι όλες οι υποθέσεις παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφουν που έχουν καταγγελθεί στην Ελλάδα πρέπει να ερευνηθούν και να ληφθούν μέτρα προστασίας μέσα από το ορθό νομοθετικό πλαίσιο.
Αναφέρθηκε στην εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε στην ελληνική Βουλή για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα.