Στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 χάσαμε την Τζένη Βάνου. Όμως το ελληνικό τραγούδι δεν θα χάσει ποτέ αυτή τη σπάνια φωνή.
Η Τζένη Βάνου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1939, στην Αθήνα, ως Ευγενία Βραχνού. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της, μια που οι γονείς της δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά… Η μικρή Ευγενία στα 14 της αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ο πατέρας της (που της είχε στερήσει τη δυνατότητα να βλέπει τη μητέρα της) ήθελε η κόρη του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Εκείνη όμως βρέθηκε το 1959 και στα 20 της χρόνια να τραγουδάει στα ραδιοφωνικά «Κυριακάτικα Πρωινά» που έκανε ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Μίμη Πλέσσα και τη Ρένα Ντορ. Ο Μίμης Πλέσσας όταν άκουσε την Τζένη Βάνου, αναγνώρισε αμέσως την εξαιρετική φωνή της, και της πρότεινε να περάσει ακρόαση για την Κρατική Ραδιοφωνία. Έτσι κι έγινε. Ο συνθέτης Γεράσιμος Λαβράνος, ο οποίος τη συνοδεύει στην ακρόαση, είναι αυτός που θα τη βαφτίσει Τζένη Βάνου. Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας την προσλαμβάνει και ξεκινάει την καριέρα της στο ελαφρό λεγόμενο τραγούδι, μαθητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Κώστα Γιαννίδη.
Η Τζένη Βάνου ξεκινάει τις ηχογραφήσεις και επί οχτώ μήνες κανείς δεν ξέρει το πρόσωπό της, μια που τραγουδάει κρυφά από τον πατέρα της. Όταν εκείνος το ανακαλύπτει, τη διώχνει από το σπίτι. Το 1961 η Τζένη Βάνου είναι 22 χρονών και θα τραγουδήσει Μίκη Θεοδωράκη και Νίκο Γκάτσο, ενώ το 1964, στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Χορν θα εκφράσει δημόσια τον θαυμασμό του για τη φωνή της.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις αρχές του 1970, η Τζένη Βάνου σχεδόν ταυτίστηκε με τον Μίμη Πλέσσα και μας έδωσε σπάνιες ερμηνείες σε τραγούδια που ακουμπούν ακόμα και στην τζαζ. Αργότερα θα τραγουδήσει με την ίδια επιτυχία λαϊκά τραγούδια ξεκινώντας μια δεύτερη καριέρα, ώσπου στη δύσκολη δεκαετία του ΄90, όταν όλα αλλάζουν και μετά από ατυχείς επιλογές, η Τζένη Βάνου θα βρεθεί στην αφάνεια. Όμως οι σπάνιες φωνές πάντα θα αφήνουν το χνάρι τους στο τραγούδι, κόντρα σε εταιρείες, ανταγωνισμούς, λάθη και μόδες…
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη