Τον Ιούλιο του 1969 κυκλοφόρησε ένα δισκάκι, ένα single όπως λεγόταν τότε, με την υπογραφή του Τζον Λένον. Είχε τίτλο «Give Peace a Chance», «ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη» και έγινε αμέσως ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια σε Αμερική και Αγγλία. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι από τα πιο πολυακουσμένα και πολυτραγουδισμένα του Τζον Λένον και ας θυμηθούμε την ιστορία του…

Βρισκόμαστε στο Μόντρεαλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth Hotel και ο Τζον Λένον με τη Γιόκο Όνο, φρεσκοπαντρεμένοι κάνουν τσεκ ιν στο δωμάτιο 1742. Έχουν αποφασίσει να μείνουν εκεί κάνοντας “ Bed-Ιn ”. Δηλαδή, να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι του ξενοδοχείου, με την πόρτα του δωματίου τους ανοιχτή και καλώντας τους δημοσιογράφους από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σκαμπρόζικο και πιασάρικο, μια που όλοι πίστευαν ότι θα τους δουν και θα τους απαθανατίσουν σε ερωτικές περιπτύξεις. Όμως, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, ποντάροντας στην ανοησία του συστήματος και χρησιμοποιώντας τη διασημότητά τους, έβαλαν τις πιτζαμούλες τους, ξάπλωσαν στο κρεβάτι τους «σαν αγγελούδια», όπως έλεγε στις συνεντεύξεις του ο Λένον, και συζητούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ με τους δημοσιογράφους για την ειρήνη.

Μέχρι που ένα πρωί, ο Λένον ζήτησε ένα κασετόφωνο και μετά από μερικές πρόβες, την 1η Ιουνίου του 1969, πήρε την κιθάρα του, φώναξε μερικούς φίλους του μουσικούς, φώναξε φυσικά και τους δημοσιογράφους, πάτησε το rec και εκεί καθισμένος στο κρεβάτι με τις πιτζάμες και την κιθάρα του, με το δωμάτιο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο και κάμερες, τραγούδησε και ηχογράφησε το τραγούδι του: «Το μόνο που λέμε είναι δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη», “All we are saying is give peace a chance”. Όλοι τριγύρω τραγουδούν, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι. Μάλιστα μερικοί χαμογελούν κρυφά με το ύφος εκείνου που περιγελά, αγνοώντας ότι αυτή η ηχογράφηση θα μείνει στην ιστορία…

Το τραγούδι του Τζον Λένον κυκλοφόρησε σε δίσκο στις 4 Ιουλίου του 1969 στην Αγγλία και στις 9 Ιουλίου στην Αμερική, ανέβηκε στις πρώτες θέσεις των βρετανικών και των αμερικανικών τσαρτς, όπως τα λένε, κοινώς βρήκε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, και λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, τον Νοέμβριο του 1969, στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μισό εκατομμύριο διαδηλωτές βροντοφώναξαν τραγουδώντας το τραγούδι του Τζον Λένον στους δρόμους της Ουάσιγκτον έξω από το Καπιτώλιο: «Σταματήστε τον πόλεμο. Το μόνο που λέμε είναι δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη