Τον Νοέμβριο του 1965, έξω από το λιμάνι της Κερύνειας, μόλις μισό μίλι από το κάστρο, στη θάλασσα και σε βάθος περίπου 30 μέτρων, βρέθηκε ένα καράβι. Βρισκόταν ναυαγισμένο εκεί, στον βυθό, για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Το πρωτοαντίκρισε τυχαία, τόσους αιώνες μετά, ο Κερυνιώτης δύτης Ανδρέας Καριόλου απέναντι από την ακτή της Χρυσοκάβας.

Το ναυαγισμένο καράβι ήταν ένα εμπορικό σκαρί μήκους μόλις 14 μέτρων και πλάτους τεσσεράμισι μέτρων, μετέφερε φορτίο πάνω από 20 τόνους, κατασκευάστηκε το 389 π.Χ. από ξύλο πεύκου, και μετέφερε 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο, 403 αμφορείς από τη Σάμο και τη Ρόδο με κρασί και λάδι, μετέφερε και 10.000 αμύγδαλα που είχε φορτώσει από την Κύπρο, καθώς το νησί φημιζόταν για τα αμύγδαλά του. Λίγο πριν το 300 π.Χ, λένε οι αρχαιολόγοι ότι φόρτωσε τα αμύγδαλα και σάλπαρε από το λιμάνι της Κερύνειας για να συνεχίσει το ταξίδι του. Όμως λίγο μετά και μόλις τρία μίλια έξω από το λιμάνι, το εμπορικό βυθίστηκε. Μπορεί λόγω μετατόπισης του μεγάλου φορτίου. Μπορεί όμως και μετά από επίθεση πειρατών.

Επί 8 χρόνια, η ομάδα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Μάικλ Κάτσεφ που έκανε την ανασκαφή, κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια, συντήρησε με υποδειγματικό τρόπο και συναρμολόγησε το ελληνιστικό καράβι, κατασκευάζοντάς το ακριβώς όπως οι αρχαίοι τεχνίτες. Το αρχαίο καράβι της Κερύνειας εκτίθεται από τότε μέχρι σήμερα στο μουσείο που δημιουργήθηκε τότε στο κάστρο της κατεχόμενης σήμερα Κερύνειας.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη