Στις 23 Απριλίου του 1999 η ημέρα ήταν Παρασκευή. Στις 2.06 τα χαράματα, ξημερώνοντας του Άη Γιώργη, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε με τρεις πυραύλους το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Σε άρθρο της Le Monde diplomatique διαβάζουμε πως την ώρα του βομβαρδισμού εργάζονταν στο κτίριο της ραδιοτηλεόρασης τουλάχιστον 120 άνθρωποι. 16 από αυτούς σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν ενώ 4 έμειναν ανάπηροι. Οι νεκροί, οι οποίοι έκαναν τη βραδινή τους βάρδια, ήταν εργαζόμενοι ηλικίας από 25 έως και εξήντα ενός.

Το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι θεωρεί το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στρατιωτικό στόχο, γιατί μετέδιδε προπαγάνδα. Σημειωτέον: Από το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης έστελναν τις ανταποκρίσεις τους και όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι…

Τον Ιούνιο του 2000, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν απέδωσε καμία ευθύνη στο ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό ενός κρατικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Αντίθετα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για σοβαρές παραβάσεις και εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ένα από τα οποία ήταν ο βομβαρδισμός της έδρας της σερβικής τηλεόρασης. Το 2002 ο Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς, διευθυντής της σερβικής τηλεόρασης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση γιατί, ενώ ήξερε ότι οι Νατοϊκοί θα βομβαρδίσουν το κτίριο της τηλεόρασης, δεν φρόντισε να το εκκενώσει…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.