Στις 28 Μαΐου του μακρινού έτους 585 π.Χ, έγινε μια έκλειψη ηλίου η οποία έμεινε στην Ιστορία για δύο λόγους: πρώτον γιατί σταμάτησε έναν πόλεμο. Και δεύτερον γιατί ήταν η πρώτη έκλειψη που ένας άνθρωπος είχε προβλέψει πότε θα συμβεί, δημόσια και με ακρίβεια.
Αυτός που έκανε την πρώτη καταγεγραμμένη δημόσια πρόβλεψη της έκλειψης ηλίου που έγινε εκείνον τον Μάιο του 585 π.Χ. άκουγε στο όνομα Θαλής, ήταν από τη Μίλητο της Μικράς Ασίας και ήταν φιλόσοφος. Ήταν όμως και μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, αστρονόμος και μετεωρολόγος.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφεται από τους ίδιους τους αρχαίους συγγραφείς ως ο πρώτος φιλόσοφος και ο πρώτος από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κι αυτό γιατί εκείνος πρώτος προσπάθησε να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της επιστήμης και όχι της μυθολογίας. Διατύπωσε και απέδειξε θεμελιώδη μαθηματικά θεωρήματα, παρατήρησε τα άστρα, υπολόγισε το έτος σε 365 ημέρες και τον μήνα σε 30 ημέρες, μέτρησε με ακρίβεια το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, και πολλά ακόμη.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος είναι αυτός που έφτιαξε τη γέφυρα, αιώνες πριν, για να περάσει ο άνθρωπος από τον μύθο στην επιστήμη.
«Η διαρκής ενασχόληση του Θαλή με τις εκλείψεις», γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος, «μας οδηγεί με σιγουριά να θεωρήσουμε τη δεκαετία του 580 π.Χ. ως τη χρονολογία γέννησης της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας θεωρητικής επιστήμης».
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη