Στις 8 Ιανουαρίου του 1324, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τα ταξίδια έκλεισε τα μάτια του που είχαν δει όσα κανείς ούτε καν φανταζόταν.

Ο Μάρκο Πόλο, μετά από σχεδόν 70 χρόνια ζωής μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι, ξεκινώντας από τη Βενετία στα 17 του, γνώρισε κόσμους που οι Ευρωπαίοι του 13ου και του 14ου αιώνα ούτε καν διανοούνταν ότι υπήρχαν. Ευτυχώς για μας, και για τους ταξιδευτές όλου του κόσμου, ο Μάρκο Πόλο διηγήθηκε τα ταξίδια του στον Ιταλό συγγραφέα και συγκρατούμενό του στη φυλακή Ρουστιτσέλο ντα Πίζα. Αυτός τα κατέγραψε το διάστημα που οι δυο τους βρέθηκαν σε μια φυλακή στη Γένοβα το 1298.

«Βιβλία των θαυμάτων του κόσμου» ο τίτλος, αργότερα «Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο». Γραμμένο σε λαϊκή γλώσσα, το βιβλίο του Μάρκο Πόλο έγινε αμέσως ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρη την Ευρώπη και αντιγραφόταν στο χέρι επί δύο αιώνες, ενώ από το 1477 και μετά τυπωνόταν διαρκώς σε διάφορες γλώσσες. Ένα τέτοιο τυπωμένο βιβλίο είχε μαζί του στα ταξίδια του ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Ο Μάρκο Πόλο έκανε 4 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει διά ξηράς στο σημερινό Πεκίνο. Πέρασε από την Κύπρο, την Ιερουσαλήμ, τη Συρία, την Περσία, το Αραράτ, την Αρμενία, το Αφγανιστάν, το Παμίρ, την έρημο Γκόμπι, για να καταλήξει στην αυλή του Μεγάλου Χαν, του Κουμπλάι, εγγονού του Τζέκινς Χαν. Εκεί, ο Μάρκο Πόλο, τολμηρός και οξυδερκής, μαθαίνοντας 4 γλώσσες θα κερδίσει τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του Μογγόλου ηγέτη και θα μείνει δίπλα του για 17 ολόκληρα χρόνια. Έτσι, ως απεσταλμένος του Κουμπλάι Χαν, θα ταξιδέψει σε μέρη που ώς τότε κανένας Ευρωπαίος δεν είχε δει: θα πάει στη Βιρμανία, στο Θιβέτ, στην Ινδία… Και θα μαγευτεί από τον πλούτο των ανακτόρων του Μεγάλου Χαν αλλά και από τον προηγμένο πολιτισμό των Μογγόλων.

Ο Μάρκο Πόλο, μέχρι το τέλος της ζωής του θα ορκίζεται πως όσα έζησε και περιέγραψε είναι απολύτως αληθινά και πως απ’ όσα είδε, δεν είπε ούτε τα μισά! Και οι επόμενοι αιώνες τον επαλήθευσαν.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη