Στις 28 Μαΐου του μακρινού έτους 585 π.Χ, έγινε μια έκλειψη ηλίου η οποία έμεινε στην Ιστορία για δύο λόγους: πρώτον γιατί σταμάτησε έναν πόλεμο. Και δεύτερον γιατί ήταν η πρώτη έκλειψη που ένας άνθρωπος είχε προβλέψει πότε θα συμβεί, δημόσια και με ακρίβεια.

Αυτός που έκανε την πρώτη καταγεγραμμένη δημόσια πρόβλεψη της έκλειψης ηλίου που έγινε εκείνον τον Μάιο του 585 π.Χ. άκουγε στο όνομα Θαλής, ήταν από τη Μίλητο της Μικράς Ασίας και ήταν φιλόσοφος. Ήταν όμως και μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, αστρονόμος και μετεωρολόγος.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφεται από τους ίδιους τους αρχαίους συγγραφείς ως ο πρώτος φιλόσοφος και ο πρώτος από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κι αυτό γιατί εκείνος πρώτος προσπάθησε να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της επιστήμης και όχι της μυθολογίας. Διατύπωσε και απέδειξε θεμελιώδη μαθηματικά θεωρήματα, παρατήρησε τα άστρα, υπολόγισε το έτος σε 365 ημέρες και τον μήνα σε 30 ημέρες, μέτρησε με ακρίβεια το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, και πολλά ακόμη…

Στη εποχή του λέγεται πως πολλοί περιγελούσαν τον Θαλή, για την αφοσίωσή του στην επιστήμη και για τον διαφορετικό τρόπο που είχε επιλέξει για να ζει. Όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν παντρεύεται για να κάνει παιδιά, εκείνος απαντούσε «επειδή τα αγαπώ πολύ». Περιγελούσαν οι άνθρωποι τον Θαλή και επειδή περιφρονούσε τα πλούτη, λέγοντάς του πως η σοφία του είναι άχρηστη και ανώφελη. Έτσι, εκείνος έναν χειμώνα, κάνοντας τις μετεωρολογικές του παρατηρήσεις, προέβλεψε καλές καιρικές συνθήκες και καλή σοδιά. Νοίκιασε εγκαίρως όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου και έγινε πλούσιος. Και καθώς του άρεσε να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, απέδειξε στους συμπολίτες του πως με τη σοφία μπορεί κανείς να πλουτίσει, όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός της.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος θεωρείται ο πατέρας της φιλοσοφίας. Είναι αυτός που έφτιαξε τη γέφυρα, αιώνες πριν, για να περάσει ο άνθρωπος από τον μύθο στην επιστήμη. «Η διαρκής ενασχόληση του Θαλή με τις εκλείψεις», γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος, «μας οδηγεί με σιγουριά να θεωρήσουμε τη δεκαετία του 580 π.Χ. ως τη χρονολογία γέννησης της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας θεωρητικής επιστήμης».

Ο Θαλής από τη Μίλητο πέθανε κοντά στα 90 του χρόνια, την ώρα που παρακολουθούσε αθλητικούς αγώνες. Αυτός που πρώτος προέβλεψε με ακρίβεια πότε θα συμβεί μια ολική έκλειψη ηλίου, πέθανε από ηλίαση.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.