Ως έναν προορισμό που διαθέτει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε άλλη πόλη και επαρχία, προβάλλει τη Λεμεσό η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΛ), καθώς η πόλη συνδυάζει το κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ψυχαγωγία με την παράδοση και την ιστορία.
 
Αναφορά στα έργα και τους σχεδιασμούς της  ΕΤΑΛ στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, στην παρουσία του νέου ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού και εκπροσώπου του ΣΤΕΚ.
 
«Δυστυχώς η κότα με τα χρυσά αυγά έγινε κοτοπουλάκι που δεν γεννά αυγά και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι θέση της ΕΤΑΛ ήταν και παραμένει πως η Λεμεσός είναι ένας προορισμός υψηλών προδιαγραφών.
 
Υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός διαθέτει αισθητά λιγότερες κλίνες σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία σε σύγκριση με πόλεις όπως η Αγία Νάπα και η Πάφος, είπε πως το γεγονός αυτό «δεν μας φοβίζει γιατί έχουμε υψηλές και ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων.
 
Την ίδια ώρα σημείωσε πως, πέραν από τις παραλίες, τα ξενοδοχεία και τη νυχτερινή διασκέδαση, η Λεμεσός προσφέρει ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» στον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να απολαύσει μια σειρά από δράσεις που συμπληρώνουν την όλη εμπειρία του καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι μόνο το Σαββατοκύριακο.
 
Η Λεμεσός, συνέχισε, διαθέτει μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και τα χωριά προσφέρονται για την ανάδειξη αυτής της ιστορίας και παράδοσης, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΤΑΛ δίνει «τεράστια σημασία στην ύπαιθρο».
 
Μεταξύ άλλων, οι δράσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν ενίσχυση των ποδηλατικών και πολιτιστικών διαδρομών στην ύπαιθρο και σε μονοπάτια της φύσης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώνεται η καταγραφή των πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος σε 16 κοινότητες, ώστε να καθοριστούν οι δράσεις που θα αναδεικνύουν την ιστορία των περιοχών αυτών στους επισκέπτες.
 
Υπενθυμίζεται ότι  η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της υπαίθρου, με περιοχή έναρξης τα Κουμανταροχώρια, συμφωνήθηκε στις 5 Ιουνίου με  τα εμπλεκόμενα κοινοτικά συμβούλια και με στόχο την υλοποίηση πρωτοβουλίας της ΕΤΑΛ. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία  προνοεί την άμεση ετοιμασία μελέτης βιωσιμότητας ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών και εμπειριών, σε οργανωμένη βάση, που θα λειτουργεί εμπλουτιστικά στο τουριστικό προϊόν της επαρχίας Λεμεσού.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους, ανέφερε πως στη Λεμεσό οι τιμές των ξενοδοχείων είναι “ελκυστικότατες” και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν απευθείας με το κέντρο κρατήσεων του ξενοδοχείου που τους ενδιαφέρει, ώστε να εξασφαλίζουν μέχρι και 30% χαμηλότερες τιμές από αυτές που διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Σε σχέση με την πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της Λεμεσού, που αριθμούν περί τις 13,000 κλίνες, ο κ. Θεοχάρους είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως σε όλες τις άλλες πόλεις, με την πληρότητα να μην ξεπερνά το 30% κατά τα Σαββατοκύριακα, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι “την ποιότητα που προσφέρεται από τα ξενοδοχεία μας δεν την βρίσκεις σε άλλες Επαρχίες”.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού γεύματος εργασίας όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να εργαστούν ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας και να θέσουν γερές βάσεις στην τουριστική βιομηχανία για τα χρόνια που έρχονται.