«Μόνο εγώ ξέρω πως έγινε η διαίρεση της Κύπρου», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στο Μπούργκενστοκ, ούτε άλλος ηγέτης άλλης χώρας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε και πάλι στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι θα έπρεπε το ΝΑΤΟ να του ζητήσει να λογοδοτήσει για τη δήλωσή του ότι η συμμαχία είναι εγκεφαλικά νεκρή.
Για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είπε ότι συνεργάστηκε και με άλλους δημοκράτες Αμερικανούς Προέδρους, αλλά τέτοια ένταση δεν είχε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση TRT, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την ανατολική Μεσόγειο, κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Κύπρο».
«Μέσα στην ΕΕ, πιστέψτε το, καμιά χώρα την τελευταία περίοδο σε σχέση με την Κύπρο δεν γνωρίζει τη διαδικασία διαίρεσης. Πώς έγινε η διαίρεση; Πώς έγιναν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ; Κανένας δεν τα ξέρει αυτά. Ο μόνος που τα ξέρει αυτά είμαι εγώ. Αν πούμε στο Μπούργκενστοκ έγινε αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης το γνωρίζει. Τί συζητήθηκε εκεί; Με ποιον συζήτησε; Ήταν ο Κόφι Ανάν εκεί. Ασφαλώς τώρα δεν είναι πλέον. Αποδήμησε. Ήταν ένα άτομο εκεί, ο Φερχόϊγκεν, είχε συμμετάσχει για λογαριασμό της ΕΕ, όπου και να πήγαινε έλεγε την αλήθεια. Αλλά κανείς δεν τον ρωτούσε, γιατί αν τον ρωτούσε, θα έλεγε την αλήθεια», είπε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος ήταν εκεί για λογαριασμό της χώρας του και έζησε όλες αυτές τις εργασίες εκεί. “Τι απόφαση βγήκε εκεί και αποχωρήσαμε; Μάλιστα, μετά από εκείνη τη συνάντηση οι Έλληνες και οι Ε/Κ θα αποσύρονταν από το τραπέζι και ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘όχι’, δεν μπορείτε να αποχωρήσετε’. Τους είπε ‘έδωσα τον λόγο μου στον Ερντογάν. Θα τελειώσουμε την δουλειά εδώ και έτσι θα αποχωρήσουμε’. Γύρισαν πάλι και κάθισαν. Και μετά από αυτή τη συνάντηση έγινε δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα, στον νότο βγήκε ‘όχι’ με 65% και στον βορρά ‘ναι’. Και τι έγινε που βγήκε ‘ναι’ στον βορρά; Άφησαν έξω τον βορρά και ενέταξαν τον νότο στην ΕΕ. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Και από τότε υπήρχαν οικονομικές κυρώσεις και αυτές τις οικονομικές κυρώσεις δεν τις εφάρμοσαν. Είχαν να πληρώσουν χρήματα στην Τ/κ πλευρά και δεν τα πλήρωσαν”.
Πρόσθεσε πως “τώρα έρχονται και χωρίς να ντρέπονται, λένε ‘έχετε δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου γύρω από την Κύπρο;’. Αν ήταν από το χέρι τους θα έλεγαν ‘αδειάστε τον χώρο και φύγετε από εδώ’. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι. Η Τουρκία είναι ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχιστεί με ισχυρό τρόπο. Αλλά ο Μακρόν τι λέει; Λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Ποιος λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ; Ο Μακρόν. Που είναι ο Μακρόν αυτή τη στιγμή; Είναι ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ και αυτός. Τώρα, εάν ο επικεφαλής μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να του ζητήσει να λογοδοτήσει. Και γνωρίζουμε καλά με ποιον συνεργάζεται ο Μακρόν στη Συρία και τη Λιβύη”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα τον ρωτήσει γιατί οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση έντασης. “Συνεργαστήκαμε με δημοκράτες πριν από εσάς, αλλά τέτοια εικόνα δεν υπήρχε, συνεργαστήκαμε με τον Μπους, με τον Ομπάμα αλλά τέτοια ένταση δεν είχαμε. Μετά συνεργαστήκαμε με τον Τραμπ, δεν είχαμε καθόλου ένταση. Αντίθετα, στις τηλεφωνικές επαφές μας ήμασταν ήρεμοι, άνετοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε ποια είναι αιτία της έντασης, για να απαντήσει ότι είναι “η λεγόμενη αρμενική γενοκτονία”.
“Πλέον κουραστήκαμε. Τελείωσες τις δουλειές σου και θα γίνεις τώρα και δικηγόρος των Αρμενίων; Άσε αυτή τη δουλειά στους ιστορικούς και τους δικηγόρους”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι μια πόλη – κράτος. “Κανείς δεν μπορεί να την στριμώξει στη γωνία. Κανένα από τα κράτη στην Ευρώπη που φαίνονται ισχυρά στην Ευρώπη, δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Τώρα πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία”, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για τους S400, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν τους αγόρασαν στα καλά καθούμενα, τους αγόρασαν επειδή τους χρειάζονταν. “Εξάλλου, η Τουρκία δεν είχε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της;” διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για την Αίγυπτο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για την Τουρκία δεν είναι η χώρα του χθες, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει συνεχίζουν και διευρύνονται.
“Έχουμε ευρεία συνεργασία με την Αίγυπτο από την Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο. Λέμε στους Υπουργούς μας ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στον εμπορικό τομέα. Προωθούμε τις σχέσεις μας στη βάση του όλοι κερδίζουν. Αυτό ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου. Η σχέση μας με τον αιγυπτιακό λαό δεν μπορεί συνδεθεί με τη σχέση του αιγυπτιακού λαού με εκείνη του ελληνικού. Αυτό ο Έλληνας το εκλαμβάνει διαφορετικά, κι εμείς διαφορετικά. Εγώ τον αιγυπτιακό λαό τον γνωρίζω καλά. Οι πολιτιστικοί μου δεσμοί είναι πολύ πολύ στενοί”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.