Σημαντικά ευρήματα για τον τομέα της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας στην Κύπρο περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη τύπου.
Την έρευνα διεξήγαγε για τέταρτη χρονιά για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών Κύπρου η Cypronetwork με την στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, με δείγμα 1000 συνεντεύξεις. Φέτος για πρώτη φορά η έρευνα περιλάμβανε εκτός από τις απόψεις της κοινής γνώμης για τα Μέσα Ενημέρωσης, ξεχωριστή έρευνα, στην οποία ερωτήθηκαν 122 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, για τις συνθήκες εργασίας τους.
Τα αποτελέσματα ανάμεσα στο δημοσιογραφικό κόσμο είναι αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την έρευνα 61% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων αισθάνεται εργασιακή ανασφάλεια.
Σχεδόν ένας στους δύο δημοσιογράφους αναζητά καλύτερους όρους εργοδότησης απολαβές και προοπτικές σε άλλους επαγγελματικούς τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, 54% των ερωτηθέντων θέλουν να αφυπηρετήσουν ως δημοσιογράφοι, ωστόσο το υπόλοιπο 46% ψάχνει ευκαιρία να εγκαταλείψει τον κλάδο.
Οι ερωτηθέντες κατατάσσουν την υποστελέχωση στον χώρο τον Μέσων Ενημέρωσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα και δεύτερο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ελευθεροτυπίας, ένας στους τρείς δημοσιογράφους ομολογεί ότι δέχθηκε πιέσεις ή απειλές σε σχέση με περιεχόμενο ρεπορτάζ του.
Ένας στους δύο δημοσιογράφους θεωρεί τη συμπεριφορά των εργοδοτών κακή απέναντι στους επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την Ένωση Συντακτών μόνο ένας στους τρείς δημοσιογράφους δηλώνει ικανοποιημένος από την δράση της, με τον Πρόεδρο της ΕΣΚ, Γιώργο Φράγκο να καλεί σε συστράτευση ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η Οργάνωση.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης ο διευθυντής της Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως σταθερή αξία αφού διατηρεί την πρώτη θέση σε ότι αφορά την αξιοπιστία και τις θετικές αξιολογήσεις του κοινού που. Οι περισσότερες ψευδείς ειδήσεις εντοπίζονται στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης όπως είπε, με ποσοστό 76%.