Τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από εισφορές και επενδύσεις, επαρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες δαπάνες συντάξεων, του Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Αναλογιστικής Μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι επιβεβαιώνεται μέσα από την μελέτη, η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν του 2080.
Στο πλαίσιο της αναλογιστικής μελέτης εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταβολής του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο 2018 με 2023 για σκοπούς αναπροσαρμογής της συντάξιμης ηλικίας. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης, κατέδειξε ότι προς το παρόν, δεν επιβάλλεται αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.
Επίσης διαφάνηκε μέσα από την μελέτη ότι δεν είναι αναγκαίο να επιβληθεί πρόσθετη αύξηση εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από την επέκταση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας στους άντρες, η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια.
Για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης του Ταμείου και κατ’ επέκταση της καλύτερης διασφάλισης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εισηγείται όπως αναθεωρηθεί η επενδυτική πολιτική του Ταμείου, με τον Υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση να πράξει κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που δρομολογείται για το 2025.
Ο Διεθνής Οργανισμός εισηγείται, όπως είπε ο Υπουργός, όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο για αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων σε στοιχεία εκτός δημοσίου, κάτι που θα βοηθούσε μακροπρόθεσμα στη συγκράτηση των μελλοντικών αυξήσεων του χρέους του κράτους προς το Ταμείο.
Μέσα από την μελέτη γίνεται εισήγηση, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής χρηματοδότησης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα προνοεί ένα πλαίσιο παραμέτρων για τις εισφορές και τις παροχές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια με δίκαιους και βιώσιμους κανόνες.