Την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισιτιστική ασφάλεια και τη δυνατότητα στήριξης των κτηνοτρόφων χαιρετίζει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Κώστας Καδής έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, την επεξεργασία μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, στη βάση του πλαισίου που καθορίστηκε με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη διακήρυξη των Βερσαλλιών αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, έχει προχωρήσει σήμερα σε ανακοίνωση αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.
«Εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται άμεσα μέτρα στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία», σημειώνεται.
Το Υπουργείο «χαιρετίζει το γεγονός ότι, στο κείμενο περιλαμβάνονται άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων και ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων».
Όπως αναφέρεται, «αποτελεί ύψιστη ανάγκη, η ενιαία αγορά τροφίμων να λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με αυξημένη ευαισθησία στην αντιμετώπιση προβλημάτων διακίνησης και κερδοσκοπίας, αυτή την κρίσιμη περίοδο».
Προστίθεται ότι στα μέτρα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας υπέρ των πλέον απόρων, η ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσεων ύψους 500 εκ. ευρώ για στήριξη των αγροτών, δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και δράσεις για αύξηση της παραγωγής εντός της ΕΕ.
Το ΥΓΑΑΠ αναγνωρίζει ότι «οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους μας».
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020, η Κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα και έδωσε αποζημιώσεις με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Κυπρίων αγροτών, ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να αντιμετωπίσουν ζημιές που υπέστησαν για διάφορους λόγους οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.
«Με τον ίδιο τρόπο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει και σε αυτή την δύσκολη περίοδο τους κτηνοτρόφους μας», σημειώνεται.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ζήτησε ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, την επεξεργασία μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, στη βάση του πλαισίου που καθορίστηκε με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό».
Το Υπουργείο χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι «οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το περιβάλλον μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, της Στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα αποτελούν μέρος της λύσης διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή γεωργικών προϊόντων».
Πηγή: ΚΥΠΕ