Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 μίλια προς Δυσμάς, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στη Βουλή των Ελλήνων, όπου συζητούνται οι συμφωνίες οροθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης επίκειται με την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου. «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει στο μέλλον το συγκεκριμένο δικαίωμα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για τις δύο προς ψήφιση συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τα συγκεκριμένα κράτη αναβαθμίστηκαν «με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις δύο προς ψήφιση συμφωνίες ως εμβληματικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για δύο συμφωνίες που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών και περιλαμβάνουν «ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι με τη σύναψη των συγκεκριμένων συμφωνιών η Ελλάδα ανακτά «τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη».
«Οι συμφωνίες επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων και επιτρέπουν την αξιοποίηση κοινών πόρων. Μετατρέπουν, με άλλα λόγια, τις θάλασσες που χωρίζουν τα κράτη σε θάλασσες ευημερίας, που ενώνουν τους πολίτες τους. Πάνω απ` όλα οι συνθήκες θεμελιώνουν εκ νέου στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας, περιθωριοποιούν αυθαίρετες ή μονομερείς πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά και αυστηρό νομικό πρόσημο, ώστε να γίνεται ανάχωμα στις πιο βίαιες συμπεριφορές», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι «αναγνωρίζει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».
«Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο. Ταυτόχρονα επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης όμως από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι ενδεικτικές της πολιτικής της απομόνωσης. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας ως σπασμωδική κίνηση, που απορρέει από την απομόνωση της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτή η συνθήκη στην οποία βρίσκεται η γείτονα χώρα θα κλιμακώνεται αν δεν αλλάξει εγκαίρως τη λανθασμένη της στρατηγική.