Ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες το τοπίο αναφορικά με την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ απέστειλε εδώ και μερικές μέρες στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων επί του οικονομικού μοντέλου.

Το κυριότερο θέμα για το οποίο ζητά διευκρινήσεις η ΡΑΕΚ αφορά στις ενστάσεις του ΑΔΜΗΕ για την απόφαση της να μεταθέσει για το 2030, έτος κατά το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση, την επιβάρυνση των λογαριασμών του ρεύματος των Κύπριων καταναλωτών για ανάκτηση των εξόδων υλοποίησης του έργου..

Για την απόφαση αυτή ο Ελληνικός οργανισμός θέτει ζήτημα βιωσιμότητας του έργου και κάνει λόγο για τρύπα 100 εκατ. ευρώ και ζητά η ανάκτηση δαπανών του να ξεκινήσει από το 2025, όπως θα γίνει για τους καταναλωτές στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή το κόστος θα επωμιστούν σε βάθος χρόνου οι καταναλωτές κατά 63% στην Κύπρο και κατά 37% στην Ελλάδα.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται απόφαση από την ΡΑΕΚ, στη βάση των νέων στοιχείων που κατέθεσε ενώπιον της Αρχής, ο ΑΔΜΗΕ. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις σε σχέση με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, κόστους 1,9 δις, θα ληφθούν εντός Αυγούστου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα σε σχέση με το κόστος, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι σε τέτοια έργα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί στην πορεία το κόστος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα λογικούς τους προβληματισμούς της ΡΑΕΚ, να μην επωμιστεί με νέες επιβαρύνσεις ο κύπριος καταναλωτής.

Ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε πως εάν καταδειχθεί ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξεύρει άλλον Φορέα Υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας το έργο είναι σε εξέλιξη, αφού ήδη έγιναν έρευνες βυθού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κύριος Παπαναστασίου επισήμανε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και για το λόγο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της υλοποίησής του.