Σε ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κριθεί κατά πόσον τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα επιχειρήσουν επιβάλουν το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις τράπεζες για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025, για να βοηθούν οι πολίτες στην αντιμετώπιση στην ακρίβεια την άνοδο πληθωρισμού και των επιτοκίων την τελευταία τριετία.

Πρόκειται για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπό το βάρος νέων στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί από την Κεντρική Τράπεζα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι, παρά τις μειώσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχουν μειώσει αισθητά τα επιτόκια και τις δόσεις των δανείων.

Οι εισηγητές της πρότασης, βουλευτές του ΑΚΕΛ, υπενθύμισαν σήμερα ότι οι τράπεζες κατέγραψαν απροσδόκητα κέρδη πολλών εκατομμυρίων από τις αυξήσεις στα επιτόκια και σημείωσαν πως το κράτος θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος των ποσών αυτών με στοχευμένο τρόπο στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής διαφωνία με την πρόταση εξέφρασε ο Σύνδεσμος Τραπεζών, με τον εκπρόσωπο του Μιχάλη Κρονίδη να αναφέρει ότι είναι σημαντική η κερδοφορία των τραπεζών, καθώς προσμετρούνται στα κεφάλαια τους και θωρακίζουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε διαφώνησε με την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για να καταλήγουν τα έσοδα από τη φορολογία για συγκεκριμένο σκοπό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε πως οι τράπεζες στην Ισπανία επιβαρύνονται με 25% φορολογίες, στη Λετονία με 20%, στην Τσεχία με 21% και στη Λιθουανία με 15%. «Εδώ κρίνεται η πολιτική βούληση και όχι εάν είναι καλό το νομοθέτημα. Υπάρχει μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και προστασίας» τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάσσονται το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να τύχει περαιτέρω βελτίωσης η πρόταση. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν στην πρόταση δεν υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας.