Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «έναν πυρηνικό κίνδυνο που δεν έχει δει από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου» και ότι απέχει μόλις «ένα λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό».
«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής. Αλλά η τύχη δεν είναι θέμα στρατηγικής. Ούτε είναι ασπίδα από τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον ΓΓ των ΗΕ η ανθρωπότητα σήμερα απέχει μόλις ένα λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό και κάλεσε τα κράτη να τοποθετήσουν την ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία και σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Τα σχόλια του Αντόνιο Γκουτέρες έγιναν στην εναρκτήρια 10η διάσκεψη αναθεώρησης της NPT, μιας διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ το 1970 για να αποτρέψει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η συνάντηση, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έχει αναβληθεί πολλές φορές από το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.
Ο Γκουτέρες είπε ότι η διάσκεψη είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η συνθήκη και «να την καταστήσουμε κατάλληλη για τον ανησυχητικό κόσμο γύρω μας», κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή.
«Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα για την επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου του 1945.
«Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται τώρα σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και οι προστατευτικές δικλείδες για την αποτροπή της κλιμάκωσης εξασθενούν», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Τον Ιανουάριο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) είχαν δεσμευτεί να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Στην τελευταία διάσκεψη αναθεώρησης το 2015, τα μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί ουσιαστικών ζητημάτων.
Πηγή: ΚΥΠΕ