Με τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο Σαρλ Μισελ, συνέρχονται απόψε στις 18:00 τοπική ώρα Βρυξελλών για 9η φορά οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και με αντικείμενο την απάντηση στην πανδημία COVID-19.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι τώρα τα κράτη μέλη και θα συζητήσουν τη διάθεση εμβολίων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και θα συζητήσουν τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες. Η Κομισιόν θα προσφέρει μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση εμβολιασμού και, εάν είναι απαραίτητο, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά.
“Δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού”, ξεκαθάρισε σχετικά κοινοτικός αξιωματούχος με την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό των κρατών σε σχέση με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και την εμβολιαστική πολιτική, εν αναμονή την επόμενη εβδομάδα και της αδειοδότησης της Astra Zeneca. Τα κράτη μέλη θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αύξησης της παραγωγής και ταυτόχρονα της αύξησης των παραδόσεων εμβολίων και των ίδιων των εμβολιασμών.
Το τρίτο στοιχείο της ατζέντας, όπως είπε, είναι η διαλειτουργικότητα των εμβολιαστικών πιστοποιητικών για ιατρική χρήση. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι “η χρήση, ταξίδια και πρόσβαση σε εστιατόρια δεν είναι για τώρα, καθώς θα χρειαστεί να εμβολιαστεί πρώτα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, αλλά και γιατί δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό”. “Η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη και είναι ακόμα πιο πρόωρη για τους πολίτες τρίτων χωρών, το ερώτημα αυτό δεν θα τεθεί, είμαστε στην αρχή”, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα και η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση που θα επιτρέπει την ταχεία χρήση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού εντός της ΕΕ, για τη διασφάλιση της σωστής ιατρικής παρακολούθησης καθώς και για την παρακολούθηση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά εκτιμά ότι είναι “πρόωρο να προβλεφθεί η χρήση πιστοποιητικών εμβολίων για άλλους σκοπούς εκτός από την προστασία της υγείας”.
Σημειώνει ωστόσο σε σύσταση που εξέδωσε την Τρίτη ότι “μια προσέγγιση της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει στο μέλλον άλλες διασυνοριακές εφαρμογές τέτοιων πιστοποιητικών”.
Αμέσως μετά οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των τεστ, αλλά και τον παγκόσμιο συντονισμό και την αλληλεγγύη.
“Προηγείται η ασφάλεια και η διαδικασίες”, ήταν τέλος η απάντηση του κοινοτικού αξιωματούχου σε ό,τι αφορά τις διάφορε επιστολές κρατών μελών με αιτήματα για επίσπευση αδειοδοτήσεων εμβολίων. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι επιστολές θα λάβουν απάντηση στην τηλεδιάσκεψη από τον Πρόεδρο και τα άλλα κράτη μέλη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ασχοληθούν με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια και να εξετάσουν πώς να βοηθήσουν τους εταίρους στη γειτονιά της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες ενέκριναν συμπεράσματα για το COVID-19. Χαιρέτισαν τις θετικές ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και τις κοινές συμφωνίες προαγοράς που συνήψε η Κομισιόν. Επιπλέον, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία των προετοιμασιών για την έγκαιρη ανάπτυξη και διανομή εμβολίων για να διασφαλιστεί ότι θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως και με συντονισμένο τρόπο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε επίσης ότι η άφιξη εμβολίων δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει και ζήτησε συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.
Οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα εμβόλια αποστέλλονται σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα και υπό τους ίδιους όρου, αναλογικά με τον πληθυσμό.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει χορηγήσει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για δύο εμβόλια COVID-19, μετά από θετικές εκτιμήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Έχουν εξασφαλιστεί συμφωνίες για τέσσερα άλλα εμβόλια. Στις 29 Ιανουαρίου ο EMA συνέρχεται για να εκδόσει σύσταση για υπό όρους άδεια στο εμβόλιο της Astra Zeneca και τον επόμενο μήνα αναμένονται διαδοχικά οι αιτήσεις της Jansen και της Curevac.
Παρότι έλευση των εμβολίων αποτελεί το φως στην άκρη του τούνελ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, με περιοριστικά μέτρα και το επακόλουθο τίμημα, σημείωσε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την κοινή της δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της πορτογαλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
Ταυτόχρονα όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά.
Κατά την Κομισιόν, πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών των ταξιδιωτών, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η Πρόεδρος σημείωσε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα αυξηθεί με την έλευση της αδειοδότησης αρχικά της Astra Zeneca την επόμενη εβδομάδα, αλλά και της Jansen και της Curevac το αμέσως επόμενο διάστημα, προβλέποντας πως οι στόχοι που προτάθηκαν από την Κομισιόν χθες (70% του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι) είναι εφικτοί.
Τέλος η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Pfizer Biontech πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τη ροή των εμβολίων προς την ΕΕ.
Η Κομισιόν κάλεσε την Τρίτη επισήμως τα Κράτη Μέλη να επισπεύσουν την εμβολιαστική τους πολιτική και να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι, αλλά και του 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας και των πολιτών άνω των 80 ετών ως το Μάρτιο, σύμφωνα με σύσταση που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στις Βρυξελλες ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.