Η Αστυνομία θα προβαίνει σε ελέγχους στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, σημείωσε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και άλλοι λειτουργοί Υπουργείων και Τμημάτων που έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους».
Ερωτηθείς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη να καταργήσει τα μηνύματα στο 8998 και να προσθέσει το Coronapass, ο κ. Ανδρέου είπε ότι, όπως κάθε φορά που τροποποιούνται διατάγματα, τροποποιούνται και τα καθήκοντα της Αστυνομίας, «τα ωράρια των μελών μας, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες τροποποιήσεις των διαταγμάτων», όπως ανέφερε.
«Σίγουρα από την μια υπάρχουν κάποια δεδομένα», όπως για παράδειγμα ότι δεν θα υπάρχουν πλέον μηνύματα στο 8998, «από την άλλη, όμως, με τούτο το πράγμα θα αυξάνονται οι διακινήσεις στους δρόμους, οπότε θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες των μελών της Αστυνομίας, από την μια για την τροχαία κίνηση και για τον έλεγχο των προσώπων που κυκλοφορούν στους δρόμους και από την άλλη για τον έλεγχο για τα διατάγματα, αν τηρούνται», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν για το νέο διάταγμα, ο κ. Ανδρέου είπε ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί το σχετικό διάταγμα, προσθέτοντας πως η Αστυνομία θα προβαίνει σε ελέγχους σε όλους τους χώρους, υποστατικά και επιχειρήσεις στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας και στη βάση των προνοιών του διατάγματος, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί.
Όπως είπε, πέραν της Αστυνομίας υπάρχουν και άλλοι λειτουργοί Υπουργείων και Τμημάτων που έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους.
«Η Αστυνομία έχει αποκλειστικότητα να ελέγχει θρησκευτικούς χώρους, λειτουργία καζίνων, διεξαγωγή γευμάτων, δείπνων και οποιοδήποτε άλλων εκδηλώσεων όσον αφορά γάμους και βαφτίσεις σε διάφορους χώρους εστίασης. Επίσης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους σε χώρους εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, κλπ., αν τηρούνται τα μέτρα», συμπλήρωσε.
Όμως, συνέχισε ο κ. Ανδρέου, υπάρχουν και άλλοι λειτουργοί, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία και αθλητικοί όμιλοι Σωματείων και Συλλόγων όπου έχει αρμοδιότητα ο ΚΟΑ, για Θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους οι Δήμοι, για υποκαταστήματα, πολυκαταστήματα έχουν αρμοδιότητα λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών και άλλων αθλημάτων και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, αρμοδιότητα ελέγχου έχει ο ΚΟΑ, για τον έλεγχο των ξενοδοχείων, διεξαγωγή συνεδρίων, αρμοδιότητα έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού κλπ.
«Όμως η Αστυνομία πάντοτε, όταν ζητείται η βοήθειά της για να προβαίνει σε ελέγχους σε διάφορους χώρους που δεν είναι της αρμοδιότητας της, υποβοηθά το έργο των άλλων λειτουργών», κατέληξε.