Η εκπαίδευση δεν θα είναι ανάμεσα στις δύο πρώτες φάσεις της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία στη δεύτερη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής οτιδήποτε.
Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ αν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις όσον αφορά την εκπαίδευση, είπε ότι δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.
«Είμαστε αυτή τη στιγμή υπό μελέτη, μέχρι και οι Υπουργοί και ο Πρόεδρος να κατασταλάξουν την άλλη εβδομάδα. Συζητούνται πάρα πολλοί τομείς, μεταξύ των οποίων και το σχολείο, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν είναι εύκολη απόφαση, οπότε και δεν μπορώ να σας πω, γιατί αυτή είναι και η αλήθεια βασικά», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Πανά είπε ότι τίποτα και καμία άρση μέτρων δεν θα γίνει χωρίς τη συνακόλουθη προστασία.
«Απλά επειδή, όπως είπαμε, δεν πρέπει όλα να γίνουν μαζί, πρέπει να γίνουν σταδιακά, πρέπει στην προτεραιοποίηση για το τι θα αρθεί πρώτα, να ληφθούν πάρα πολλοί παράγοντες υπόψιν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση και αυτό θα ανακοινωθεί εντός λίγων ημερών. Από τη δική μας πλευρά υπάρχουν κάποιες σκέψεις, γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις, γίνονται προτεραιοποιήσεις και με βάση αυτά, φαντάζομαι ότι θα συνεκτιμηθούν όλα και θα γίνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, επειδή νομίζω λειτουργήσαμε μέχρι στιγμής αρκετά σωστά», συμπλήρωσε.
Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς για το ΚΥΠΕ αν έχουν παρθεί αποφάσεις σε σχέση με την εκπαίδευση, είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα αλλά δεν ιεραρχήθηκε τίποτε.
«Δεν αποφασίστηκε τίποτα μέχρι στιγμής», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν έχει αποφασιστεί αν θα διεξαχθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι υπάρχει πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων και «φαντάζομαι είναι το Υπουργείο Παιδείας που θα την επεξεργαστεί εν καιρώ».
«Υπάρχει διάθεση για να γίνουν. Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να μην γίνουν οι τελικές εξετάσεις, αλλά πρέπει να γίνουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το θέμα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσουν να διεξαχθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάμε μετά τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων».
«Αυτό που προέχει είναι να δούμε τι θα μας προκύψει με τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων. Αν δεν έχουμε κρούσματα, αν δεν δούμε μικροεστίες εδώ και εκεί που να ανησυχήσουμε και να πούμε, ‘ας περιμένουμε καμία εβδομάδα παραπάνω’, τότε θα σκεφτούμε πολύ καλά να χαλαρώσουμε και κάποια από τα μέτρα που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε από τώρα, διότι δεν ξέρουμε τι επιδημιολογική εικόνα θα έχουμε από τις 4 του Μάη, παραδείγματος χάριν, ως δύο εβδομάδες αργότερα που είπαμε ότι μπορεί να γίνει η δεύτερη χαλάρωση. Είπαμε να αφήσουμε δύο εβδομάδες μεταξύ των χαλαρώσεων. Αν εκείνη την εβδομάδα ξαφνικά δούμε την καμπύλη και εκεί που έχουμε μηδέν, ξαφνικά βγούμε 20 δείγματα θετικά, οπότε καταλαβαίνετε θα τραβήξουμε το σχοινί λίγο πίσω», συμπλήρωσε.
Θα γίνεται, συνέχισε ο καθηγητής, επιτήρηση και θα υπάρχουν δειγματοληψίες τυχαίες.
«Μέχρι αρχές Ιουνίου θα έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Ναι μεν θα ανοίξουν κάποια πράγματα, αλλά οι κανόνες προστασίας που εφαρμόσαμε μέχρι στιγμής θα συνεχίσουν και θα προσθέσουμε και τη μάσκα, ούτως ώστε να υπάρχουν δύο φραγμοί στη μετάδοση του ιού και από τη μεριά του εργαζόμενου, αλλά και από τη μεριά του πελάτη, όπως γίνεται στις υπεραγορές. Όποια εταιρεία δραστηριοποιείται, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και αν δεν υπάρχει χώρος, να υπάρχουν ξεχωριστές βάρδιες. Κάποιοι θα δουλεύουν από το σπίτι, κάποιοι θα πηγαίνουν, παραδείγματος χάριν στην πρωινή βάρδια και κάποιοι στην απογευματινή. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε πράγματα που πετύχαμε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχίσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι μάλλον έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, δηλαδή η εκπαίδευση να γίνεται εξ αποστάσεως μέχρι νεοτέρας.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα προσαρμοστεί στις γενικότερες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα λάβουν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και τις συμβουλές των επιδημιολόγων.
Πηγή: ΚΥΠΕ