Είναι πολύ σημαντικό να δικαιολογηθεί δημόσια, από εκείνους που έλαβαν την απόφαση, ο τερματισμός των υπηρεσιών της δικαστού Ντόρας Βαρωσιώτου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα την κοινωνική αντίδραση και το αίσθημα που δημιουργείται στην κοινωνία συνεπεία αυτής της απόφασης.

«Από εκείνους που έλαβαν την απόφαση, με κάθε σεβασμό προς αυτήν, πρέπει να υπάρξει δημόσια αιτιολόγηση της λήψης της», τόνισε ο Πρόεδρος. Σε επισήμανση ότι κάποιοι συνδέουν το θέμα με την πρόταση για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα —μία από τις μεταρρυθμίσεις που είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο— ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις πριν το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, η δικαστής Ντόρα Βαρωσιώτου έλαβε αιτιολογημένη απόφαση σε σχέση με τη μη επικύρωση του διορισμού της. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν κατονομάζεται η δικαστής.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «στις 30.6.2025 εξέπνευσε η διετής δοκιμαστική περίοδος αναφορικά με έντεκα Επαρχιακούς Δικαστές. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως επικυρώσει τον διορισμό επτά εξ αυτών και να παρατείνει τη δοκιμαστική περίοδο για άλλους τρεις κατά έξι μήνες». «Αποφάσισε, περαιτέρω, τη μη επικύρωση του διορισμού μίας Δικαστού, με αποτέλεσμα ο τερματισμός των υπηρεσιών της. Η αιτιολογημένη απόφαση έχει γνωστοποιηθεί στην ενδιαφερόμενη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, ερωτηθείς από το ΡΙΚ εάν πρόκειται για μια πρωτοφανή ή παράξενη απόφαση, απάντησε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Όπως είπε, αρκετές φορές δικαστές έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού, ενώ ορισμένοι έχουν απολυθεί μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Ο κ. Βορκάς επισήμανε ότι η κ. Βαρωσιώτου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα πρακτικά του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να της τα παραδώσει. Παράλληλα, έχει το δικαίωμα να αποταθεί στο Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, προκειμένου να ακουστεί και να κριθεί κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η μη επικύρωση του διορισμού της.

Ο κ. Βορκάς ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου δικαστές αποτάθηκαν στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο και δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να ζητηθεί επανεξέταση από το Πρωτοβάθμιο. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δικαστής ήταν εκείνη που εξέδωσε το πόρισμα για την υπόθεση Θανάση Νικολάου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι λαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα που ζητούν την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω της σύνδεσης της υπόθεσης με την απόφαση για τερματισμό της θητείας της δικαστού.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κατά την ταπεινή μου άποψη, διότι ζούμε σε μια πολιτεία με τα προβλήματά της. Δεν πρέπει να τα διογκώνουμε, αλλά να τα λύνουμε. Αυτό πιστεύω προσωπικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση», κατέληξε ο κ. Βορκάς.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.