«Ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην αξιοπρέπεια του, μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε στην πράξη καινοτομίες για τις οποίες δεχθήκαμε τα εύσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.
Ενδεικτικό όπως είπε η κ. Αριστοτέλους είναι η μεγάλη μείωση του ποσοστού υποτροπής στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου μέσα σε μερικά χρόνια. Εξήγησε ότι το φαινόμενο ένας κρατούμενος που αποφυλακίζεται να διαπράττει νέο αδίκημα με αποτέλεσμα να επιστρέφει στις φυλακές, μειώθηκε από 50% στο 15%.
Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών επισήμανε ακόμα πως το επόμενο βήμα για την Κύπρο είναι να δημιουργηθούν δομές στήριξης των αποφυλακισθέντων όπως τα half way houses που υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού.
Στις φυλακές της Κύπρου υπάρχουν εννέα σχολεία, εσπερινή τεχνική σχολή, ενώ 19 κρατούμενοι σπουδάζουν εξ αποστάσεως σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δανειστικές βιβλιοθήκες, γήπεδα για άθληση και οκτώ γυμναστήρια.
Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι στις φυλακές υπάρχουν 850 κρατούμενοι και παραμένουν προκλήσεις όπως οι παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και η διαφορετική σύνθεση των κρατουμένων ως προς την καταγωγή, την νοοτροπία και την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Χρειάζεται αλλαγή στην νοοτροπία της κοινωνίας τόνισε ακόμα η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να μπαίνουν ταμπέλες σε άτομα που αποφυλακίζονται και έχουν εκτίσει την ποινή τους, όπως «σεσημασμένος εγκληματίας».
Χρειάζεται ωριμότητα και παιδεία από πλευράς της κοινωνίας, εξήγησε, ώστε να αποδεχθεί τους ανθρώπους αυτούς και να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν φυσιολογικά.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.