Με αντιδράσεις και επιφυλάξεις διεξήχθη για άλλη μια φορά η συζήτηση στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης στο πλαίσιο του έργου Great Sea Interconnector.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανακοίνωσε ότι σήμερα λήφθηκε έγκριση από τον ΑΔΜΗΕ και θα παραδώσει δια χειρός στους βουλευτές την μελέτη κόστους οφέλους που ετοίμασε ο Ελληνικός οργανισμός για το έργο.
Κατά την συνεδρία παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας για το γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο, τι θα γίνει δηλαδή εάν το έργο αυτό με εκτιμώμενο κόστος κοντά στα 2 δις, αρχίσει και δεν ολοκληρωθεί, λόγω αντίδρασης της Τουρκίας.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή υπέδειξε πως δεν μπορούν να καθοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθότι εκκρεμούν μελέτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Δεν ξέρουμε τη συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τους οργανισμούς που θα χρηματοδοτήσουν το έργο, δεν ξέρουμε τη μετοχική δομή του έργου. Όλα αυτά δεν επιτρέπουν να ετοιμαστεί ένα επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και ούτε να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη μελέτη του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελή.
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου απάντησε στις τοποθετήσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος και επομένως δεν θέμα το πώς θα το κάνει η πολιτεία. «Η ουσία του έργου είναι ποια θα είναι η επίπτωσή του στην οικονομία», ανταπάντησε ο Γιώργος Παντελή.
Για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες στην Κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης ο οποίος υπέδειξε ότι η Επιτροπή ταυτίζεται με το υπουργείο Οικονομικών και χαρακτήρισε μονοδιάστατη την προσέγγιση του υπουργείου Ενέργειας.
Για το θέμα του Great Sea Interconnector και ειδικότερα για το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «το ρίσκο είναι στον νέο φορέα υλοποίησης».
Ο νέος φορέας υλοποίησης ζήτησε από την ΡΑΕΚ να διαφοροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καλύψει το γεωπολιτικό ρίσκο και τις δαπάνες που έχει καταβάλει σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί για εξωγενείς παράγοντες.
Σημειώνεται η ΡΑΕΚ έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάκτηση των εξόδων του ΑΔΜΗΕ και να μετακυλήσει το κόστος στον Κύπριο καταναλωτή. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο για γεωπολιτικούς λόγους, το κράτος πρέπει να το αναγνωρίσει και τότε η ΡΑΕΚ θα αναθεωρήσει τις διατιμήσεις, ώστε να συμπεριληφθεί αυτό το κόστος, είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι το ποιος θα αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να διασαφηνιστεί γραπτώς μέσα στην σύμβαση του έργου.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου κατά το κλείσιμο της συζήτησης παρέπεμψε στη διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης κόστους οφέλους από ανεξάρτητο οίκο, για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε διαδικασία προσφορών. Στόχος είναι κατά τους επόμενους τρεις μήνες να υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας.
Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό η οποία άρχισε πριν από λίγο. Ο υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία και ότι στις 4 Σεπτεμβρίου υπάρχει δικάσιμος.
Ο Υπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να προβεί σε τοποθέτηση για το πώς σκοπεύει να ολοκληρώσει το τερματικό η κυβέρνηση η οποία μελετά όλες τις επιλογές της. Η μία επιλογή είναι να μην γίνεται εισαγωγή φυσικού αερίου από έναν φορέα.