Η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, βάση την αναλογική μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2021 και έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σε ομιλία που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Αντρέας Ζαχαριάδης, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ΔΕΟΚ και ΕΖΑ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως «η διαχρονική συνεργασία της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους βασίζεται σε γερά θεμέλια, τα οποία έχουν ρίζες στον αμοιβαίο σεβασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών μας ανησυχιών, στα πλαίσια πάντοτε του κοινωνικού διαλόγου.
Αναφερόμενη στην έξαρση της πανδημίας COVID-19, η Υπουργός είπε πως «τόσο οι επιπτώσεις όσο και οι δυνατότητες ανάκαμψης, συνδέονται άμεσα και ουσιαστικά με τις δημογραφικές δομές κάθε κοινωνίας, αφού η γηραιότερη γενιά πλήττεται περισσότερο, με τους ηλικιωμένους να είναι οι πλέον ευάλωτοι στη συγκεκριμένη κρίση», αφού όπως εξήγησε εκτός «από τον κίνδυνο, που διατρέχουν σε περίπτωση που νοσήσουν, ανήκουν στις πιο απομονωμένες ομάδες του πληθυσμού λόγω και των προστατευτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που εφαρμόζονται».
Η Υπουργός Εργασίας στην ομιλία της έκανε αναφορά και στη δημογραφική διάρθρωση μιας χώρας, η οποία «επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα και ικανότητα ανάκαμψης. Έως το 2070 εκτιμάται ότι το 30% των ατόμων στην Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών σε σύγκριση με 20% που είναι σήμερα. Από το 2019 έως το 2070 το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 80 ετών και άνω προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας το 13%. Ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 20-64 ετών προβλέπεται να μειωθεί αναλογικά στο 51% μέχρι το 2070 από 59%, που ήταν το 2019, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων που ήταν άνω των 65 ετών το 2019 ήταν 16,4% και το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών ήταν 62%».
Για την Κύπρο, συνέχισε η Υπουργός «κύρια προτεραιότητα είναι τόσο η διασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι που να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που δημιουργούν η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα όσο και η διασφάλιση και διατήρηση της επάρκειας των ωφελημάτων, που παρέχει το Σχέδιο. Στα πλαίσια αυτά και κατόπιν διάλογου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έχει υιοθετηθεί δέσμη μέτρων με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων».