Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Δαμασκού υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών, δέκα και πλέον ημέρες αφότου η συριακή πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια ενός συνασπισμού, του οποίου ηγούνται ριζοσπάστες ισλαμιστές. «Θέλουμε τη δημοκρατία, όχι ένα θρησκευτικό κράτος», «Η Συρία, κράτος ελεύθερο και κοσμικό», φώναζαν οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί στην εμβληματική πλατεία Ουμαγιάντ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δεν υπάρχει ελεύθερο έθνος χωρίς ελεύθερες γυναίκες», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ. «Εμείς, οι Σύροι, άνδρες και γυναίκες, έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε στη διάπλαση της νέας Συρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαζίντα Μουνταρές, μία διαδηλώτρια ηλικίας 50 ετών. «Η εποχή της σιωπής έχει παρέλθει», συμπλήρωσε η συνταξιούχος, αναφερόμενη στην εξουσία της οικογένειας Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για περισσότερα από 50 χρόνια.
«Η γυναίκα παίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική δράση», συμπλήρωσε η ίδια. Χιλιάδες Σύροι διαδηλώνουν υπέρ των κουρδικών δυνάμεων και κατά της Άγκυρας Στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις κουρδικές δυνάμεις, που επιχειρούν να απωθήσουν επιθέσεις μαχητών τους οποίους στηρίζει η Τουρκία, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρωτόγνωρο γεγονός το ότι το πλήθος κρατούσε τη σημαία της συριακής ανεξαρτησίας με τα τρία αστέρια, σύμβολο της εξέγερσης του 2011, το οποίο υιοθέτησαν οι νέες αρχές της Δαμασκού, μαζί με τις σημαίες της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης και του ντε φάκτο στρατού της, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). «Ζήτω η αντίσταση των SDF», «Ο συριακός λαός είναι ενωμένος» ή «Όχι στον πόλεμο, όχι στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ροζάβα (βορειοανατολική Συρία)», φώναζαν οι διαδηλωτές. «Βγήκαμε σήμερα στους δρόμους για να στηρίξουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Μάζλουμ Αχμέντ, ηλικίας 39 ετών, ένας κάτοικος του Καμισλί. «Είμαστε τα παιδιά αυτής της γης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρέπει να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στο νέο Σύνταγμα της Συρίας». «Θέλουμε μια δημοκρατική Συρία, όπου καθένας έχει τα δικαιώματά του», δήλωσε η Σάλα Κάλατς, μια Κούρδισσα ηλικίας 50 ετών.
«Είναι καιρός να αποκτήσουμε θέση σε μια Συρία δίκαιη και ισότιμη». Οι SDF κατηγορούν τις φιλοτουρκικές ομάδες ότι προετοιμάζουν μία επίθεση εναντίον της πόλης Κομπάνι, την οποία ελέγχουν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ένα σύμβολο της μάχης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που ηττήθηκε εδαφικά από τις κουρδικές δυνάμεις το 2019. Σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, οι SDF προέτρεπαν τους κατοίκους στο Κομπάνι να «συμμετάσχουν ενεργά στην αντίσταση και να πάρουν τα όπλα ενάντια στην κατοχή». Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονται «έως ότου οι Κούρδοι μαχητές καταθέσουν τα όπλα».
Δεν συμφωνήσαμε κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αναφέρουν πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ
——-
Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προετοιμάζεται στρατιωτικά μέχρι να καταθέσει τα όπλα η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και μέχρι να εγκαταλείψουν τα μέλη του ΡΚΚ το συριακό έδαφος, ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπως ανέφερε νωρίτερα αμερικανική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες η Τουρκία συνδέει με την τρομοκρατία και την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ως Τουρκία, δεν έχουμε συνομιλίες με καμία τρομοκρατική οργάνωση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μία γλωσσική παραδρομή όσον αφορά τη δήλωση που έγινε».
Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη νέα συριακή ηγεσία έρχονται στο φως και οδηγούν τις εξελίξεις
Διακριτικοί μέχρι την εκδήλωση της επίθεσης των ανταρτών στην Συρία, οι δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκία και την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που βρίσκεται πλέον στην εξουσία στην Δαμασκό, έρχονται στο φως και οι δύο πλευρές αντλούν αμοιβαία τα οφέλη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Κανείς δεν τους ξέρει όσο εμείς», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρώην αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν εξηγώντας ότι η Αγκυρα είναι αυτή που έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην σταματήσουν την επίθεση των ανταρτών που κατέληξε στην πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του.
Ωστόσο, η νίκη των Σύρων ανταρτών με αιχμή του δόρατος την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ δεν ισοδυναμεί «με ανάληψη του ελέγχου» της Συρίας από την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο Χακάν Φιντάν χθες, μιλώντας στο Al Jazeera, απορρίπτοντας σχετική δήλωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ δεν είναι τουρκική μαριονέτα, αντίθετα με άλλες συριακές ανταρτικές οργανώσεις, αλλά η οργάνωση έχει από μακρού στενούς δεσμούς με τους Τούρκους και έχει ανάγκη την τουρκική υποστήριξη», συνοψίζει ο Aron Lund του Century International.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι ή απλώς Αχμαντ αλ-Σάρα, δηλώνει ότι η Κυβέρνησή του θα διατηρήσει «στρατηγική σχέση» με την Αγκυρα.
Σύμβολο αυτής της νέας εγγύτητας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, που υπήρξαν για μεγάλη περίοδο εχθροί, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν, άνθρωπος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σκηνοθέτησε και προέβαλε σκοπίμως τη συνάντησή του με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι τέσσερις μόλις ημέρες μετά την πτώση του Ασαντ. «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας είναι πολύ απασχολημένοι με το χτίσιμο νομιμοποίησης και επαφών με τις ξένες χώρες», λέει ο Aron Lund.
Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΠΕ-Ρόιτερς