«Ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου θα καλύπτει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του εμφάνιση διαδικτυακά, έπειτα από το επεισόδιο αδιαθεσίας του, κατά την τελετή στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου όπου μεταφέρθηκε ουράνιο από τη Ρωσία για την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα. Στην ίδια τελετή, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το Άκκουγιου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρωσο-τουρικιικά κοινά έργα.
Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα μοιραζόμαστε τη χαρά αυτού του μεγάλου βήματος που θα βάλει την Τουρκία μεταξύ των χωρών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας».
«Είμαστε στο πρωτάθλημα των χωρών που κατέχουν πυρηνική δύναμη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλειψε τους δισταγμούς σχετικά με αυτό το θέμα, ανακηρύσσοντας την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη ενέργεια».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλες τις ρωσικές αρχές, ιδιαίτερα στον Πούτιν, που στήριξαν το σχέδιό από την αρχή. «Υλοποιήθηκε με ένα μοντέλο χρηματοδότησης που δεν επιβαρύνει τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Το Άκκουγιου είναι η μεγαλύτερη κοινή επένδυση μεταξύ μας και της Ρωσίας. Το έργο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Rosatom. Η ευθύνη για τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανήκει στον ανάδοχο», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Όπως είπε από το Άκκουγιου θα καλυφθεί το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. «Εδώ θα παραχθούν 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας σε πλήρη ισχύ. Μας αξίζει ο τίτλος της στρατηγικής επένδυσης. Το έργο θα συμβάλει κατά 1.5 δισ. δολάρια στην μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου», ανέφερε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι το εργοστάσιό μας δεν επλήγη από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου δείχνει πόσο σχολαστικά εκτελούν το έργο τους οι μηχανικοί».
Με αυτό το έργο, θα αναλάβουμε δράση για τον δεύτερο και τον τρίτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μας το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.
«Όλες οι μονάδες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά έως το 2028», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγχάρηκε τον Τούρκο Πρόεδρο «που φτάσατε σε ένα σημαντικό στάδιο στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά-ρωσικά κοινά έργα σε πραγματικούς όρους».
Το Άκκουγιου, πρόσθεσε, «είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην τουρκο-ρωσική ιστορία».
Σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι το Άκκουγιου είναι το μεγαλύτερο κοινό έργο Τουρκίας και Ρωσίας. «Θα δημιουργηθεί κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Το εμπόριο θα αυξηθεί με το κέντρο φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί στην Τουρκία. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση πώλησης φυσικού μας αερίου προς τρίτες χώρες», ανέφερε.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «κατασκευάζουμε τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο. Οι Ρώσοι και Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας εργάζονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και αρμονία. Εγκαταστήσαμε και τους τέσσερις αντιδραστήρες ταυτόχρονα. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τις 20 χιλιάδες πλησιάζοντας τις 30 χιλιάδες».
Πηγή: ΚΥΠΕ