Τέλος στις ουρές και στη σπάταλη χρόνου μπροστά από ταμεία των επαρχιακών γραφείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βάζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τη μετάβαση στην διαδικτυακή πληρωμή των εισφορών στο ΚΑ από τις 25 Ιανουαρίου, αλλά και στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υφυπουργό Έρευνας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως αυτό το εγχείρημα σκοπεύει να τερματίσει τις 700.000 περίπου συναλλαγές ύψους €1 δισεκατομμυρίου που γίνονται κάθε χρόνο στα ταμεία των ΚΑ και να διοχετεύσει τους 51 λειτουργούς που στελεχώνουν τα ταμεία στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπως αναφέρθηκε, από τις 25 Ιανουαρίου η διαδικτυακή πληρωμή καθίσταται υποχρεωτική για τους εργοδότες και στις 10 Φεβρουαρίου για τους αυτοτελώς εργαζομένους.
«Με τη διαδικτυακή πληρωμή θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε λειτουργούς που σήμερα είναι στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να διεκπεραιώνουν αυτές τις 700.000 συναλλαγές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη ακόμη πιο αποτελεσματικά και να μην υπάρχουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις που πραγματικά ταλαιπωρούν τους πολίτες», ανάφερε η κ. Αιμιλιανίδου.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να καταβάλλονται από εργοδότες και αυτοτελώς εργαζομένους και οι εισφορές που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία στις υπηρεσίες των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η κατάργηση των ταμείων θα απελευθερώσει 51 υπαλλήλους με ένα ετήσιο κόστος €2,6 εκατ..
«Αλλά το σημαντικό είναι ότι πρέπει να μπούμε στον κόσμο της τεχνολογίας, πρέπει ο πολίτης να εξυπηρετείται. Αυτός είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ακόμη πως η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής έγινε μετά την εμπειρία της ηλεκτρονικής υποβολής και καταβολής των επιδομάτων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η οποία έγινε σε διάστημα ενός μηνός τον περασμένο Μάρτιο, όταν επιβλήθηκε το lockdown για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Ώσπου υπάρχουν διαδικασίες που γίνονται με το χέρι, είναι λογικό ότι όταν υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις καθυστερούν. Για αυτό έχω πει ότι αυτό το σύστημα είναι η αρχή. Με την απαλλαγή του προσωπικού από θέματα εισπράξεων, αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στην διεκπεραίωση των καθυστερημένων αιτήσεων που υπάρχουν, αλλά και να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, στην αυτόματη πληρωμή και είναι πράγματα τα οποία τα θεωρώ τόσο απαραίτητα για το Υπουργείο Εργασίας γιατί εν κατακλείδι ο στόχος και ο σκοπός του Υπουργείου Εργασίας είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη», είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος είπε πως η εφαρμογή του συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 55% με 60% της επισκεψιμότητας στα ταμεία των ΚΑ τον Μάρτιο, αφού εκκρεμεί η υλοποίηση του συστήματος διαδικτυακής πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Σημείωσε δε πως το Υφυπουργείο εργάζεται για τη διαδικτυακή υποβολή αιτήσεων και της καταβολής βασικών επιδομάτων όπως το ΕΕΕ, το ανεργιακό επίδομα ασθενείας και τέκνου, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου μισού του τρέχοντος έτους.
«Στόχος μας είναι πριν το τέλος Ιουνίου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 2021 να έχουμε δώσει τα άμεσα επιδόματα, όπως το επίδομα τέκνου, το ΕΕΕ που είναι από τα πιο δύσκολα, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα ασθενείας» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι το κόστος δημιουργίας των συστημάτων αυτών κυμαίνεται από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι σε μερικές εκατοντάδες, για να σημειώσει ότι το κόστος από την απουσία των συστημάτων αυτών είναι μεγαλύτερο.
Σημείωσε πως βάσει του σχεδιασμού του Υφυπουργείου, από τις 165 κρατικές υπηρεσίες που θα ψηφιοποιηθούν, οι 45 αφορούν στο Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε, με την εγγραφή του στο σύστημα ένας εργοδότης, μια επιχείρηση ή ένας αυτεργοδοτούμενος θα μπορεί να αποπληρώσει τις εισφορές στο ΤΚΑ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω άμεσης πληρωμής με την υποβολή του ΙΒΑΝ του λογαριασμού της επιχείρησης. Με την συμπλήρωση των στοιχείων μισθοδοσίας το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τις εισφορές που πρέπει να καταβληθούν και η πληρωμή γίνεται αυτόματα. Επίσης το σύστημα αποδέχεται και καταστάσεις μισθοδοσίας που αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι πλέον δεν χρειάζεται η μετάβαση στα ΚΕΠ για κατάθεση προσωπικών στοιχείων προκειμένου να δίνονται κωδικοί πρόσβασης, αφού πλέον αυτό γίνεται αυτόματα μέσω της ιστοσελίδας.