Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση για το θέμα των συντάξεων που λαμβάνουν διάφοροι πολιτειακοί αξιωματούχοι, με τους βουλευτές να εκφράζουν έκπληξη για την ασυνεννοησία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους.
Στην Επιτροπή Οικονομικών έχουν κατατεθεί ήδη τέσσερις προτάσεις νόμου από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, δύο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και μια από το Κίνημα Οικολόγων οι οποίες εκτός από τη ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων αυξάνουν στα 65 χρόνια την συνταξιοδότηση υπουργών και βουλευτών αντί στα 60 που ισχύει σήμερα.
Μετά από μια αναφορά του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύφθηκε ότι επικρατεί ένας νομικός λαβύρινθος για το θέμα.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής ότι με βάση νομοθεσία του 1980 αναστέλλονται οι συντάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, των Υφυπουργών και των Βουλευτών, δηλαδή όλων των αξιωματούχων εκείνης της εποχής.
Επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος νόμος κρίθηκε συνταγματικός έπειτα από προσφυγή του Πέτρου Στυλιανού και διερωτήθηκε γιατί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι αξιωματούχοι, έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονταν τις συντάξεις, ενώ σύμφωνα με τον νόμο δεν είχαν στην ουσία, δικαίωμα στην σύνταξη.
Το 2011 ψηφίστηκε νομοθεσία για απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων για όλους τους αξιωματούχους, εκτός από τον κατάλογο του 80’ δηλαδή και για τους ευρωβουλευτές, τους δημάρχους αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανέλαβαν αξιώματα.
Η νομοθεσία κρίθηκε αντισυνταγματική με το αιτιολογικό ότι οι συντάξεις είναι περιουσιακό στοιχείο. Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ωστόσο, ότι ο νόμος του 80’ δεν ακυρώθηκε και άρα βρίσκεται σε ισχύ ακόμη και σήμερα.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αναλάβει να ερευνήσει αξιωματούχους που λανθασμένα έλαβαν πολλαπλές συντάξεις και δεν αποκλείεται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, όπως είπε.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκε γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για να πει ότι δεν ισχύει ο νόμος του 80’ αφού ήταν στην ίδια βάση με τη νομοθεσία του 2011 όπως είπε και δεσμεύτηκε να καταθέσει τη γνωμάτευση στη Βουλή.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, νομοσχέδιο και ολιστική πρόταση για την άρση των στρεβλώσεων και για ρύθμιση όλων των συντάξεων όλων των κατηγοριών αξιωματούχων ξεχωριστά.
Προκαλεί αγανάκτηση ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κράτος ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και σημείωσε ότι μια νομοθεσία κρίνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι από γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις οι οποίες να παραχωρούνται ανεξαρτήτως ηλικίας σε αξιωματούχους του κράτους.
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς και σημείωσε ότι η Βουλή θα αναμένει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.