Οι αποθήκες του Τμήματος Τελωνείου στο λιμάνι της Λεμεσού, έχουν γεμίσει με λυόμενα σπιτάκια που εισάγονται από Κίνα, σύμφωνα πληροφορίες του Σταθμού μας. Τα υποστατικά αυτά, όπως καταγγέλουν ακροατές παραμένουν δεσμευμένα στο Λιμάνι, εδώ και ένα μήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν την δυσφορία τους, επειδή δεν έτυχαν ενημέρωσης, πριν την παραγγελία για τις προδιαγραφές τις οποίες, πρέπει να πληρούν τα υποστατικά στη βάση ευρωπαϊκού κανονισμού.

Σημειώνουν ακόμα, ότι έχουν πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ και πως για κάθε μέρα που περνά επιβάλλεται επιπρόσθετη χρέωση, για την επιβάρυνση στις αποθήκες του Τελωνίου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Τελωνίου Γιώργο Κωνσταντίνου μας αναφέρθηκε ότι ο λόγος που κρατούνται, είναι ότι τα δομικά προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμβαδίζουν με Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Διερευνώντας περεταίρω το θέμα ενημερωθήκαμε ότι υπεύθυνος για την τήρηση του Κανονισμού, είναι ο Κλάδος Δομικών Υλικών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κληθείς από τον Σταθμό μας να σχολιάσει το θέμα ο Ανώτερος Πολιτικός Μηχανικός του Κλάδου Δομικών Σταύρος Γιαυρής επισήμανε ότι οι εισαγωγείς όφειλαν να γνώριζαν τις πρόνοιες του Κανονισμού.

«Όταν τα έγγραφα δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό, τότε έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το Τμήμα Τελωνείου με σχετική επιστολή την οποία κοινοποιούμε στον εισαγωγέα, ότι τα προϊόντα δεν συμμορφώνεται και ότι απαγορεύεται η διάθεση τους στην αγορά».

Σε ερώτηση γιατί τώρα αποφασίστηκε η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ο κ. Γιαβρής απάντησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και πως ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή από το 2013. Πρόσθεσε ότι στον Κανονισμό αναφέρονται ξεκάθαρα οι υποχρεώσεις των εισαγωγέων.

Σε ερώτηση κατά πόσο ζητείται πιστοποιητικό συμμόρφωσης για κάθε υλικό του σπιτιού ξεχωριστά, ο λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών απάντησε ότι ζητείται πιστοποιητικό για τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του λυομένου. «Αν ένα σπιτάκι έχει απλό σκελετό και πόρτες παράθυρα, θα πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις επιδόσεων και σημάνσεις CE, τα οποία είναι το «διαβατήριο» του προϊόντος για να διακινηθεί ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε.

Ο κ. Γιαβρής δήλωσε ότι ο Κλάδος είναι στην διάθεση των ενδιαφερόμενων, ώστε να τους βοηθήσει να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να μπορέσει να προχωρήσει η εκτελώνιση των προϊόντων. Σημείωσε ακόμα ότι σε συνεννόηση με το Τμήμα Τελωνείου αναμένεται τα υποστατικά να μεταφερθούν στις αποθήκες των αγοραστών, μέχρι να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έγγραφα.