Σε δηλώσεις που έγιναν με το πέρας της συνάντησης με την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις ο Γενικός Εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι δεν δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ερευνητή Ηλία Στεφάνου το οποίο υπενθυμίζεται έγινε αναφορικά με τη δράση του μαύρου, κατασκοπευτικού βαν, στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας. Το πόρισμα αυτό κρίθηκε άκρως σημαντικό, από την Επιτροπή, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό.
Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών δια νόμου παραμένουν στην δικαιοδοσία του ιδίου του Γ. Εισαγγελέα που ζητά την έναρξη μιας ποινικής έρευνας. Ανέφερε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα την ιδιωτικότητα των πολιτών και πως στην συνάντηση έγινε ανάλυση του έργου του Γ. Εισαγγελέα και του νομοθετικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο.
Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που απασχολεί Κύπρο και Ελλάδα.
Άρχισε στις 12 το μεσημέρι η κοινή συνεδρία των Επιτροπών Θεσμών και Νομικών με τα μέλη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνούν σε Κύπρο και Ελλάδα τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές ιδιωτικών επικοινωνιών.
Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη σήμερα το Κίνημα Οικολόγων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Κίνημα έπεσε θύμα υποκλοπών στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ηλεκτρονικός υπολογιστής του Κινήματος κλάπηκε πριν λίγους μήνες και επιστράφηκε με μυστηριώδη τρόπο φορτωμένος με λογισμικά παρακολούθησης. «Ακόμα αναμένουμε πληροφορίες από την Αστυνομία για το στάδιο διερεύνησης των καταγγελιών μας», αναφέρουν οι Οικολόγοι.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δήλωση του έθεσε σειρά 10 ερωτημάτων, ξεκαθαρίζοντας πως οι αναφορές του, δεν σχετίζονται με τη δεδομένη αποστολή της ΚΥΠ, ούτε το επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Αφούν δραστηριότητες και δράσεις πέραν και έξω από το νόμιμο ή το ηθικό, όπως είπε. Μεταξύ άλλων ο κ. Δαμιανού είπε ότι δόθηκε άδεια από το κράτος για τοποθέτηση τριών κεραίων με ευθύνη της εταιρείας WISPEAR και του Tal Dilian. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, 3 χρόνια νωρίτερα, το 2016, ο εν λόγω κύριος παρουσίασε ενώπιον αρμοδίων του κράτους και των διαχειριστών του Αεροδρομίου, τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος που ήταν ασφαλώς εκείνες της παρακολούθησης και υποκλοπών μέσω κινητών τηλεφώνων. Από τις δραστηριότητες αυτές φαίνεται να υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε πέραν των 9.5 εκ συσκευών, όπως είπε.
Τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν αμέσως μετά την άφιξη τους στην Κύπρο με τον κύριο Στεφάνου, ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία αλλά αρνήθηκε να επεισέλθει στην ουσία και το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέγραψε, παραπέμποντας στη Νομική Υπηρεσία και στην εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να παράσχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο πόρισμα και να δώσει απαντήσεις εάν καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.
Τα μέλη της PEGΑ συναντήθηκαν το πρωί και με την Υπουργό Ενέργειας και τον Υφυπουργό καινοτομίας.
Είχαν επίσης συνάντηση με τους δημοσιογράφους Μακάριο Δρουσιώτη και Φάνη Μακρίδη, ο οποίος παρέδωσε 45σέλιδη έκθεση με τις έρευνες που έκανε από το 2017 μέχρι σήμερα για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στα στοιχεία περιλαμβάνεται το περιβόητο e-mail που φαίνεται να στάλθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό προς την Πρεσβεία της Ολλάνδίας, με αίτημα εξαγωγή λογισμικού από εταιρεία του Tαλ Ντίλιαν.