Δεν αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον κορωνοϊό, στην διάρκεια της απογευματινής συνάντησης του Υπουργού Υγείας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι χαμηλός.
Τα οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται έχουν πάντα ως βάση τις σοβαρές νοσηλείες, ωστόσο αυτή την στιγμή παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στην Κύπρο, στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι λίγες οι νοσηλείες.
Σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύονται σήμερα 7 ασθενείς ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 3.
Η εισήγηση που αναμένεται να επεξεργαστούν υπουργός και επιδημιολόγοι, είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αύξηση των μονάδων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του Αντένα, ανέφερε ότι αν ληφθεί απόφαση για αύξηση των μονάδων για διενέργεια rapit test, αυτά θα γίνονται στοχευμένα.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν καταγραφεί περίπου 10 χιλιάδες κρούσματα και αφορούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων.
Την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν, 16 συρροές κρουσμάτων από γάμους, πέντε συρροές από κηδείες και τρεις από βαφτίσεις. Παράλληλα, συρροές καταγράφηκαν από πρόσωπα που βρέθηκαν σε ανοιχτές συναυλίες, κλάμπ, κατασκηνώσεις, γυμναστήρια αλλά και το εργασιακό περιβάλλον.
Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση κρουσμάτων, από άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού με τον αριθμό μέσα σε μια βδομάδα να ξεπερνά τα 400 περιστατικά, όπως και οι επαναλοιμώξεις που έφτασαν σε ποσοστό 12.8%.
Στο μεταξύ μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ‘Αντρεα Αμόν, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους «χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Όπως ανέφερε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους δείκτες των κρουσμάτων και στις νοσηλείες και επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους είναι άνω των 60 χρόνων ή είναι πιο ευάλωτοι.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ινδία στις αρχές Μαΐου οι ειδικοί εντόπισαν την παραλλαγή BA.2.75 του κορωνοϊού με την ονομασία «Κένταυρος».
Μια παραλλαγή που όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς από τη στιγμή που εντοπίστηκε εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνιση αυτής της ταχέως, εξαπλούμενης παραλλαγής της Όμικρον, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε από την Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα η ανησυχία των ειδικών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς κρούσματα του «Κενταύρου» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.