Δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, γεγονός που οφειλόταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές, στο κύμα καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 49,5 βαθμούς Κελσίου χθες Τρίτη, σε επίπεδο ρεκόρ στη χώρα της βόρειας Αμερικής.
Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.
«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του. Από τη δική της πλευρά η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε πως «κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων» που της αναφέρονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο».
Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός, εξήγησε η ίδια.
«Θεωρούμε ότι ο καύσωνας συνέβαλε στους περισσότερους θανάτους», τόνισε και η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσθέτοντας πως στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι. «Αυτός ο καιρός μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο Μάικ Καλάντζ, εκπρόσωπος της GRC, καλώντας τους πολίτες «να ελέγχουν αν οι δικοί τους και οι γείτονές τους είναι καλά».
Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε αργότερα ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, ο Τζον Χόργκαν: «ζούμε την πιο θερμή εβδομάδα που έχουμε γνωρίσει ποτέ», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κι αυτό έχει συνέπειες – καταστροφικές συνέπειες – για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, αλλά για ακόμη μια φορά, ο τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την εξαιρετική περίοδο είναι να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να ελέγχουμε (την κατάσταση της υγείας) των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Χόργκαν.