Ενώ ο επικεφαλής του στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία, εν μέσω αναζωπυρωμένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το δανικό έδαφος, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να μεταθέσουν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της Γροιλανδίας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι το θέμα της Γροιλανδίας θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι Ράσμουσεν και Ρούμπιο συζήτησαν επίσης για την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δηλώσεις του κορυφαίου στρατιωτικού αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρόμπερτ Μπρίγκερ, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι θα είχε νόημα η στάθμευση στρατευμάτων από χώρες της ΕΕ στη Γροιλανδία. Ο Μπρίγκερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι εκτός από τις δυνάμεις των ΗΠΑ που ήδη σταθμεύουν στη Γροιλανδία, θα έπρεπε να εξεταστεί και η παρουσία στρατιωτών της ΕΕ στο μέλλον.

Ο αυστριακής καταγωγής στρατηγός επισήμανε τη στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας, καθώς και τα κοινά ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αναφέροντας τους φυσικούς πόρους και τη γεωπολιτική της θέση. Σημείωσε επίσης ότι η αυξανόμενη τήξη των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί «μια ορισμένη πιθανότητα έντασης με τη Ρωσία και ενδεχομένως την Κίνα».

Οι δηλώσεις του Μπρίγκερ έρχονται σε συνέχεια του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόκτηση της Γροιλανδίας, ενός αυτόνομου εδάφους της Δανίας. Ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά ή οικονομικά μέσα για να πείσει τη Δανία να παραχωρήσει το νησί. Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας, ιδιαίτερα για το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων, την καθιστά περιοχή υψηλής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ.

Παρά την πρόταση για ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία, η συμφωνία μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ να συζητήσουν το ζήτημα της Γροιλανδίας σε μεταγενέστερο χρόνο υποδηλώνει ότι δεν αναμένονται άμεσες εξελίξεις στο θέμα της πιθανής αλλαγής καθεστώτος ή αυξημένης στρατιωτικοποίησης του νησιού.