Θεωρούμε χρέος μας ως πολιτεία να μεριμνήσουμε για την παροχή ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να διασφαλίσουμε την έγκαιρη πρόσβασή τους σε αυτές, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων, από τις 19 Σεπτέμβριου 2022, το Κέντρο Τραύματος έχει χειριστεί 530 τραυματίες από τους οποίους, οι 125 σε κρίσιμη κατάσταση και εκ των οποίων διασώθηκαν οι 107.
Ανακοινώθηκε ακόμη η έναρξη από την επόμενη Δευτέρα, της λειτουργίας ομάδας διασωστικών μηχανών (μοτοσυκλετών) ταχείας επέμβασης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα συμβάντα κατά τις ώρες αυξημένης κυκλοφορίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του, ότι η τέλεση των εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος είναι «μια μέρα σταθμός» για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σημειώνοντας ότι είναι ένα σύγχρονο Κέντρο, το οποίο εστιάζει στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς, «κάτι που έλειπε». «Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι σε τέτοιου είδους τραύματα να υπάρχει άμεση ανταπόκριση», πρόσθεσε. Άρα, συνέχισε «το πιο σημαντικό που κρατάμε από τη σημερινή εκδήλωση είναι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σαφώς πιο γρήγορα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή συνανθρώπων μας που έχουν αυτή την ανάγκη».
Η λειτουργία του Κέντρου, είπε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «έρχεται να καλύψει ένα κενό». Στη συνέχεια συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, την Εθνική Επιτροπή Τράυματος, και το ιατρικό προσωπικό «για τα αποτελέσματα».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανάφερε ακόμη ότι, ο τομέας της υγείας μαζί με αυτόν της παιδείας «αποτελούν τους πιο σημαντικούς τομείς» για την Κυβέρνησή του. «Είναι δύο τομείς όπου το κράτος έχει πρωταρχική ευθύνη να προσφέρει σε όλους τους πολίτες του την ίδια προσβασιμότητα και πάνω από όλα ποιοτικές υπηρεσίες», είπε.
«Οι πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο αποτελούν τη βασική συνιστώσα των αποφάσεων και δράσεων μας και σας διαβεβαιώ ότι η προώθηση αντίστοιχων έργων, είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας», πρόσθεσε.
«Θεωρούμε χρέος μας ως πολιτεία να μεριμνήσουμε για την παροχή ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να διασφαλίσουμε την έγκαιρη πρόσβασή τους σε αυτές», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία όπως είπε, είναι «μια εκ των σημαντικότερων, κοινωνικών μεταρρυθμίσεων από ιδρύσεως της Δημοκρατίας» και η οποία «άνοιξε νέους δρόμους στην παροχή υπηρεσιών υγείας». Ως Κυβέρνηση, είπε, «έχουμε σκοπό όχι μόνο να το διαφυλάξουμε, αλλά να το αναβαθμίσουμε, να το προστατεύσουμε, να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, με βασικό μας στόχο – και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να εργαστούμε από κοινού, για το πώς ενισχύουμε περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες και η λειτουργία του Κέντρου είναι αυτό τον στόχο που εξυπηρετεί, ενισχύει τις υπηρεσίες που προσφέρονται».
Σημείωσε ακόμη ότι συμφωνεί «απόλυτα» σε αυτό που αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, «ότι ο ΟΚΥΠΥ και, κατ΄ επέκταση, τα δημόσια νοσηλευτήρια μας είναι για τα δύσκολα, διαχρονικά».
Ο ίδιος μεγαλώνοντας, είπε, «ήξερα ότι όλα τα δύσκολα περιστατικά κατέληγαν στα νοσοκομεία μας γιατί μόνο εκεί λόγω εξοπλισμού και πολλών άλλων παραγόντων, ήταν αυτά που μπορούσαν με επιτυχία να ανταποκριθούν». Είναι για αυτό τον λόγο, συνέχισε, που η πρόσφατη δημοσίευση του τροποποιητικού νόμου του ΟΚΥΠΥ που επιτρέπει την παράταση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων για ακόμη ένα έτος «ήταν μια συνειδητή επιλογή». «Άρα αναμένουμε τώρα και από εσάς τη δική σας εσωτερική εργασία, ακριβώς για να ανεβάσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια μας, που είναι στολίδι, εκεί που τους αξίζει να είναι», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι η λειτουργία του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος, «αποτελεί ορόσημο στο σύστημα σύγχρονης αντιμετώπισης περιστατικών τραύματος στη χώρα μας».
«Τα διαχρονικά κενά στην αντιμετώπιση του τραύματος στη χώρα μας και ο αύξων αριθμός των τραυματισμών προέβαλαν ως απόλυτη αναγκαιότητα την ακόμη πιο έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση στη διαχείριση των περιστατικών αυτών», σημείωσε.
Από τα στοιχεία που ο ίδιος λαμβάνει από το αρχείο τραύματος, είπε, «φαίνεται ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η λειτουργία του Κέντρου συνεισφέρει τα μέγιστα». Για σημαντική περίοδο, πριν τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (03/2021-09/2022), είπε, η διάρκεια νοσηλείας τραυματιών με σημαντικό βαθμό σοβαρότητας τραυματισμού σε θάλαμο ήταν λίγο πέραν των 20 ημερών.
Μετά τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος και για την αντίστοιχη χρονική περίοδο (09/2022-04/2024), η διάρκεια αυτή μειώθηκε στις 15 μέρες. Αντίστοιχα, ανέφερε, «φθίνουσα πορεία» παρουσιάζει η διάρκεια νοσηλείας για τραυματισμούς με μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, όπου από 38 μέρες μειώθηκε στις λίγο κάτω από 17 ημέρες.
Επιπλέον, ανέφερε, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν αντιμετωπιστεί 1.628 περιστατικά με αμβλύα τραύματα και 96 διατητρένοντα σε διάστημα 21 μηνών, από 19 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι 4 Απριλίου 2024. Είπε ακόμη ότι 530 περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί από το Κέντρο Τραύματος. Από αυτά, το 97,19% έχει επιβιώσει, ενώ η θνητότητα αποτελεί το 2,81% των περιστατικών αυτών, σε σχέση με 3,45% της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου, είπε ο Υπουργός.
«Η λειτουργία του Κέντρου Τραύματος αναντίλεκτα προσφέρει στους ασθενείς άμεση προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη βάση διεθνών πρωτοκόλλων», πρόσθεσε, ενώ ότι, η θέσπιση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, με την υφιστάμενη σύστασή της, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ως προς την επιστημονική προσέγγιση του θέματος.
Ο κ. Δαμιανός είπε ακόμη ότι στο Κέντρο Τραύματος χρησιμοποιείται ήδη εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, ενώ στελεχώνεται με κατάλληλα καταρτισμένο και έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, «το οποίο συμβάλλει στην καίρια φροντίδα των ασθενών και στην ανθρωποκεντρική τους προσέγγιση». Σύντομα αναμένεται η παράδοση των αναβαθμισμένων κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου, η οποία θα συντείνει τα μέγιστα στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, είπε.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλή στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το Κέντρο Τραύματος, είναι στρατηγικής σημασίας για τον Οργανισμό καθότι συνιστά μια μοναδική υπηρεσία σε Παγκύπριο επίπεδο, αποδεικνύοντας την εμπειρογνωμοσύνη, την τεχνογνωσία και την επιστημοσύνη που διακατέχει το προσωπικό του.
Αναφέρθηκε στη σημασία του χρονικού διαστήματος μεταξύ ενός τραυματισμού και της οριστικής φροντίδας, σημειώνοντας ότι, είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός τραυματικών θανάτων συμβαίνει εντός της πρώτης ώρας τραυματισμού, οπόταν η άμεση διαχείριση του τραυματισμού και η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στον τραυματία είναι πολύ σημαντική για την πορεία της υγείας του.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, τα κέντρα τραύματος σε κάθε σύστημα υγείας που εφαρμόζονται αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου διαχείρισης των τραυματιών και ασθενών, κάτι που οδηγεί σε μείωση ποσοστών θνησιμότητας καθώς και πιθανή ανατροπή βλάβης. Δημιουργώντας το Κέντρο Τραύματος, σημείωσε, «μειώνουμε τα ποσοστά αναπηρίας, θανάτου, καθώς και τον πόνο για αμέτρητους τραυματίες και τις οικογένειές τους».
Με τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο ΟΚΥπΥ δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς, δημιουργώντας ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης, είπε ο κ. Καλλή.
Η κ. Γιαννάκη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, στο δικό της χαιρετισμό, είπε ότι η λειτουργία του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος, αποτελεί για την ίδια, «ένα προσωπικό στοίχημα» το οποίο έγινε κατορθωτό έπειτα από προσπάθειες χρόνων. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες που υπήρχαν στον τομέα του τραύματος στην Κύπρο, είπε, «προχωρήσαμε ως Υπουργείο Υγείας με μια πρωτοβουλία, στην υποβολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για αναβάθμιση του συστήματος τραύματος στη χώρα μας, βάσει σχετικής μελέτης».
Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, για πρώτη φορά, ο Κύπριος τραυματίας μπορεί να έχει μια οργανωμένη, ποιοτική σύγχρονη, βασιζόμενη σε πρωτόκολλα μεγάλων κέντρων του εξωτερικού ιατρική φροντίδα.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις 19 Σεπτέμβριου 2022, το Κέντρο Τραύματος έχει αντιμετωπίσει 530 τραυματίες από τους οποίους, οι 125 σε κρίσιμη κατάσταση και εκ των οποίων διασώθηκαν οι 107. Ανακοίνωσε ακόμη την έναρξη από την επόμενη Δευτέρα, την έναρξη της λειτουργίας ομάδας διασωστικών μηχανών (μοτοσυκλετών) ταχείας επέμβασης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων «ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης των κυκλοφορικών συνθηκών με ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα συμβάντα, στον προβλεπόμενο χρόνο και κάτω των πέντε λεπτών».
Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο της Επιτροπής προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Η Ριάνα Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, παρουσίασε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την ομάδα διασωστικών μηχανών (μοτοσυκλετών) με στόχο την ανταπόκριση σε κρίσιμα συμβάντα κατά τις ώρες αυξημένης τροχαίας κίνησης. Είπε ότι έχουν 11 διασωστικές μηχανές αλλά θα ξεκινήσουν σε πρώτη φάση με δύο μηχανές ανά βάρδια από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 7.00 μέχρι τις 19.00, αρχικά στους δρόμους της Λευκωσίας και Λεμεσού, και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες πόλεις. Σημείωσε ότι προς το παρόν δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα αφού η κίνηση είναι μειωμένη.
Στην έναρξη της εκδήλωσης τέλεσε αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ιατροί και προσωπικό που στελεχώνουν το Κέντρο Τραύματος, μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΚΥΠΕ