Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε μια παραλία μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων στη νότια επαρχία Chumphon της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, αυτό μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που μπορεί να προκάλεσε την άνθιση πλαγκτόν.

Ο Thon Thamrongnawasawat, αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο Kasetsart, απέδωσε τους θανάτους ψαριών στην άνθιση – ένα φυσικό φαινόμενο που μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και προκαλεί ασφυξία στα ψάρια.

«Διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως η λεύκανση των κοραλλιών ή η άνθιση του πλαγκτόν, συμβαίνουν φυσικά εδώ και χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει και αυξάνει τη συχνότητα αυτών των φαινομένων», δήλωσε στο CNN.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι ανθίσεις πλαγκτόν συμβαίνουν μία ή δύο φορές το χρόνο και συνήθως διαρκούν δύο έως τρεις ημέρες. Οι αξιωματούχοι έχουν συλλέξει θαλασσινό νερό για περαιτέρω αξιολόγηση και ανάλυση.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα ανησυχούν τους επιστήμονες. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για τους μήνες αυτούς, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο. Η βρετανική υπηρεσία δήλωσε ότι η αιτία είναι τόσο η άφιξη του φυσικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο έχει αντίκτυπο στην αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η οποία σημαίνει υψηλότερες θερμοκρασίες στους ωκεανούς και την ξηρά.

Αυτόν τον μήνα, χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλίες στο Τέξας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για ανθίσεις φυκιών κατά μήκος των βρετανικών ακτών ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Στη Νότια Καλιφόρνια, εκατοντάδες δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια ξεβράστηκαν στις παραλίες νεκρά ή άρρωστα, εν μέσω μιας άνθισης τοξικών φυκιών. Αν και οι ανθίσεις φυκιών στην Καλιφόρνια προκλήθηκαν περισσότερο από την ισχυρή παράκτια ανύψωση παρά από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν να αυξήσει τις ανθίσεις τοξικών φυκιών, καθώς ορισμένα ευδοκιμούν σε θερμά νερά.

«Είτε πρόκειται για την Αυστραλία και μέρη όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είτε ακόμη και για μέρη γύρω από την Αγγλία που βιώνουν αρκετά άσχημους θαλάσσιους καύσωνες αυτή τη στιγμή, αυτό θα είναι πραγματικά επιζήμιο για αυτά τα τοπικά οικοσυστήματα», δήλωσε η Σάρα Πέρκινς- Κέρκπατρικ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: CNN