
Η Κύπρος είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό κρατικής χορηγίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν συνάδει με τις αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
Στο πλαίσιο διάσκεψής τύπου, που έγινε με σκοπό την προβολή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Βύρας εκπροσωπώντας και τους 20 δήμους της Κύπρου χτύπησε καμπανάκι κινδύνου.
«Σήμερα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες όταν εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει ότι: χωρίς την απαραίτητη στήριξη, η μεταρρύθμιση δεν θα πετύχει. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για μία νέα εποχή όταν η κρατική χορηγία για το 2025 αντιστοιχεί μόλις στο 1,06% του κρατικού προϋπολογισμού – το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: η κρατική χορηγία δεν είναι απλώς λογιστικό μέγεθος. Είναι ένδειξη πολιτικής βούλησης και σεβασμού στη θεσμική ισοτιμία. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει με 1%, όταν χώρες όπως η Δανία διαθέτουν 30% του προϋπολογισμού τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Φινλανδία και η Σουηδία 20%-25%, και η Ελλάδα τουλάχιστον 2,5%-3%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βύρας.
Παρά τα μικρές διορθώσεις που έγιναν, όπως η παραχώρηση 15 εκατομμυρίων για την συντήρηση των δημοτικών δρόμων, το συνολικό ποσό 117 εκατομμυρίων παραμένει ανεπαρκές υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βύρας ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Δήμων από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ο πληθωρισμός, έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη κατά 20%.
Μιλώντας εκ μέρους όλων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση ήταν, αναγκαία και ήδη απαριθμεί αρκετά θετικά.
Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αδυναμία του συστήματος είναι η έλλειψη διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας των δήμων και των Επαρχιακών Οργανισμών κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έφερε επίσης παραδείγματα έλλειψης διαβούλευσης του κράτους με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς.
Με παρέμβαση του δήμαρχος του δήμου Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου Σταύρος Χατζηγιάννης εκτίμησε ότι η κρατική χορηγία πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στα 180 εκατομμύρια.
Από την πλευρά του δήμαρχος Αμαθούντας Κυριάκος Ξυδιάς επισήμανε ότι οι δήμοι έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν τον αυτονόητο και πρόσθεσε ότι η κρατική χορηγία πρέπει να διπλασιαστεί.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης είπε ότι δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε αποκέντρωση εξουσιών, αλλά συγκέντρωση.